Prehransko svetovanje – več kot le pisanje jedilnikov in računanje kalorij

prehranska svetovalka Špela Vehar

Velikokrat me ljudje vprašajo, zakaj se sploh odločiti za individualno prehransko svetovanje, ko pa je hrana nekaj tako naravnega. Zakaj potrebujem prehranskega svetovalca, da mi pri tem pomaga? Strinjam se, da je individualno prehransko svetovanje v resnici zadeva, ki je nihče ne bi smel potrebovati. Seveda, če bi uživali hrano, za katero smo bili ustvarjeni in če bi upoštevali svoje instinkte.

Individualno prehransko svetovanje v resnici ljudje potrebujemo predvsem zato, da nam pomaga, da se »odnaučimo« vsega nepotrebnega balasta, s katerim so nam napolnile glavo različne izobraževalne institucije, mediji, starši, prijatelji in drugi družinski člani.

 

Vas na poti do rezultatov ovirajo netočna prehranska prepričanja?

Ste se kdaj vprašali o tem, zakaj o prehrani verjamete stvari, ki jih verjamete in koliko smisla in logike imajo vaša prepričanja o hrani.

Ste se kdaj vprašali o svojem prepričanju glede beljakovin in mesa? Večina ljudi se o svojih prepričanjih ne sprašuje do trenutka, dokler njihova telesna realnost ne pride v navzkriž s temi prepričanji.

Ko se nam v telesu razvijejo težave, ki jih medicina in švicanje v fitnesu ne znata rešiti, šele takrat se po navadi začnemo spraševati o tem, če ima tisto, kar mečemo v svojo prebavno cev kakšen vpliv na to, kako smo videti, kako se počutimo in koliko energije imamo.

Kakšna revolucionarna misel – hrana morda vpliva na odziv telesa (sarkazem vključen).

Če smo čisto iskreni, sem šla sama po identični poti.

Od ignorantskega dekleta, ki je pojedlo praktično vse, kar ji je prišlo pod roke, do entuziastične uporabnice (pre)cenjenih prehranskih dopolnil, do sedanje faze: kritične raziskovalke in prehranske svetovalke, ki se vse bolj zaveda, da so odgovori na vprašanja o prehrani v resnici zelo enostavni, če le iz svoje glave in srca odstranimo navlako:

Navlako prepričanj, komercialnih informacij in tradicije.

Ko se znebimo te navlake in začnemo hrano in sebe ter naravni ustroj opazovati kot medsebojno povezane in soodvisne elemente, takrat točno vemo, kaj moramo jesti, koliko česa moramo jesti in kaj nam je najmanj nepotrebno, če ne celo škodljivo.

Zdrava prehrana je lahko zelo okusna, če vam nekdo pokaže, kako!

Individualno prehransko svetovanje na moj način

Seveda vam nekateri prehranski svetovalci verno računajo kalorije in vam razlagajo hrano skozi ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe, vi pa verno kimate in sledite njihovim predpisanim jedilnikom. In seveda, delajo to kar znajo. Tudi jaz sem nekoč delala tako.

Dokler nisem ugotovila, da je telo najpametnejši kalkulator kalorij in dokler nisem dojela, da ljudje potrebujejo enostavnejše razlage.

Ko odprete hladilnik ali shrambo, v njem ni ogljikovih hidratov, nasičenih maščob, beljakovin, vlaknin in vitaminov.

Ne, kar vidite je mogoče pašteta, sir, jabolko, brokoli, cvetača, piščančja bedra, marmelada ipd.

Kar je po mojem mnenju glavna naloga prehranskega svetovalca, je to da vam zelo jasno pove, kaj te stvari so in katere od teh stvari vam bodo koristile in katere so (v primeru, da imate izbiro) najmanj nepotrebne, če ne celo škodljive.

Individualno ali skupinsko prehransko svetovanje je pravzaprav zame bolj prehransko izobraževanje, ki ima jasen cilj: popolno prehransko samozavest posameznika.

Večina mojega dela je pravzaprav le puljenje informacijskega »plevela«, ki se je v človeških glavah naselil z leti propagande različnih prehranskih izdelkov. Prehransko svetovanje v moji izvedbi je pravzaprav zgolj opominjanje človeka na to, da naj malce bolj zaupa sebi in svojim instinktom ter božanski kreaciji narave, ki je ustvarila vso hrano, ki jo dejansko potrebujemo in si jo želimo.

V idealnem svetu bi bilo prehransko svetovanje nepotrebno

Če sem čisto iskrena, moj namen nikoli ni bil, da postanem ali da ostanem prehranska svetovalka.

Moj glavni namen je pomagati ljudem razumeti, da lahko jedo do sitega in se gibljejo malo ali pa veliko (kolikor si njihovo telo želi) in pri tem dosežejo ali ohranijo svojo vitkost in vitalnost.

Višek energije, delovni zagon in entuziazem v življenju bi moral biti nekaj normalnega, ne nekaj, za kar ljudje plačujejo absurdne vsote denarja in nekaj, kar ljudje želijo doseči s tem, da kupujejo in kopičijo stvari, ki jih sploh ne potrebujejo.

Ne vem koliko časa bom delala kot prehranska svetovalka. Upam, da čim manj. Glede na to, da je moj cilj vsem ljudem na svetu pomagati, da svoje prehranske navade povrnejo bližje temu, kakršne naj bi bile, predvidevam, da bom v takšni vlogi še nekaj časa.

Žalostno dejstvo je, da se ljudje po celem svetu borijo s prekomerno telesno težo in številnimi drugimi simptomi (srčnožilna »obolenja«, artritisi, zaprtje, refluks, rak ipd.) s katerimi se ne bi smel soočati nihče! In dokler se bodo borili s temi težavami bo znanje, ki ga imam jaz in še nekaj posameznikov, ki se trudijo s podobno dejavnostjo, dragoceno.

Pomembno je, da razumete, da imate v mojih blogih in vlogih že sedaj ČISTO VSE INFORMACIJE, ki jih potrebujete za to, da spremenite prehrano in dosežete svoje rezultate. Številni moji sledilci so uspeli shujšati, izboljšati zdravje in vitalnost samo z mojimi brezplačnimi vsebinami. Dejansko veliko raje vidim, ko ljudje naredijo spremembo na podlagi mojih zapisov ali posnetkov, saj lahko na tak način dosežem veliko večji učinek kot zgolj s prehranskim svetovanjem.

Po pomoč prehranskega svetovanja so se v mojem primeru dejansko obrnili le tisti, ki so v svojih glavah in na svojih kuhinjskih policah predolgo hranili plevel in so potrebovali dodatna sporočila in razlage, zakaj je zanje dobro, da jedo hrano, ki je nekje zrastla oziroma hrano, ki jim je privlačna že na prvi pogled, v svojem naravnem stanju.

Prehransko svetovanje vam omogoči, da se informacij, za katere sem osebno potrebovala več let, naučite v zelo kratkem času!

Prehransko svetovanje vam pomaga razumeti, kako ste s z napačno prehrano zašli v težave in kako boste iz njih odšli z usrezno menjavo vsebine krožnika!

Ali potrebujete prehransko svetovanje?

To je vprašanje, na katerega si morate odgovoriti sami, lahko pa vam pri tem pomagam. Ste soočate s kakšno težavo s svojim telesom, ki je nikakor ne znate odpraviti (holesterol, povišan sladkor, prekomerna zamaščenost ipd.)? Ste zmedeni glede tega, kaj bi bilo dobro da jeste? Nimate idej, kako bi se lotili zdravega prehranjevanja? Ne veste, kako bi v zdravo prehrano vključili celo družino?

Če ste na katerokoli vprašanje odgovorili z da, potem je investicija v individualno ali skupinsko prehransko svetovanje za vas lahko ena najboljših naložb.

Z individualnim ali skupinskim prehranskim svetovanjem se boste namreč naučili, kako lahko jeste zdravo prehrano in ob tem prihranite denar in naučili se boste kako lahko veliko večino modernih bolezni in optimalno telesno težo uravnavate z dokaj preprostimi prehranskimi spremembami.

Prehransko svetovanje vas bo naučilo tudi tega, kako pripravljati okusne in zdrave obroke v kratkem času za vso družino in tudi tega, kako se spopadati s socialnimi pritiski povezanimi s prehrano, skratka vse, kar je potrebno, da poleg vitalnosti in boljše telesne konstitucije dosežete tudi popolno prehransko samozavest.

Če si želite prehranskega svetovanja imam za vas na voljo več opcij.

Ena je brezplačna in sicer, vabljeni ste, da se pridružite podporni Facebook skupini, ki je namenjena deljenju nasvetov in medsebojnih izkušenj s celostno rastlinsko prehrano, zato da boste vi lažje dosegali svoje cilje.

Druga možnost je, da se za majhno finančno investicijo vključite v 90 dnevno skupinsko prehransko svetovanje, kjer za vas poskrbimo kar tri strokovnjakinje, vsaka na svojem področju mojstrstva.

Tretja možnost pa je, da se odločite za individualno prehransko svetovanje, v katerega imate skupinsko prehransko svetovanje tako ali tako že zajeto. Razlika je predvsem v tem, da poleg imate poleg skupinske podpore naše ekipe na voljo tudi moje osebno vodenje, občasne pogovore po potrebi in individualne prilagoditve prehranskega načrta glede na vaše specifične situacije (zdravila, intolerance, določena bolezenska stanja), ki so lahko za vas neprecenljive, še posebej, če je bil vaš odnos s hrano v zadnjih letih ali desetletjih precej porušen.

Obstaja tudi dodatna opcija, in sicer prehransko svetovanje za podjetja, kjer lahko zaposlenim in vodjem v vašem podjetju pokažem, kako lahko z bolj rastlinsko prehransko filozofijo dosežejo, da so njihovi zaposleni bolj zdravi, vitki in energični.

 

Prehransko svetovanje vam omogoča, da dobite pravo znanje brez plevela

Kaj je torej prehransko svetovanje? Zame je to način, da preskočite 10 let brskanja po gromozanskem kupu ničvrednih prehranskih informacij za zrni resnice (kar sem počela jaz) in v 1 do 3 mesecih osvojite bistvo vsega znanja, ki sem ga zase zbrala jaz in moji poslovni partnerji in vam ga sedaj ponujam v koncentrirani, enostavno razumljivi obliki.

Pripravljeni, da začnemo? Izberite želeno obliko pomoči (individualno prehransko svetovanje ali skupinsko prehransko svetovanje) in povejte, kakšni so vaši cilji in izzivi, potem pa gremo takoj v akcijo za vašimi rezultati!

S pravo izbiro hrane boste ne le vitkejši in bolj zdravi, temveč boste tudi prihranili denar!

Ljudje se po celem svetu borijo s prekomerno telesno težo in številnimi drugimi simptomi (srčnožilna »obolenja«, artritisi, zaprtje, refluks, rak ipd.), ki bi jih v veliki meri lahko preprečili ali odpravili!

Poleg storitev prehranskega svetovanja brezplačne koristne prehranske informacije obljavljam tudi na Facebook in Instagram strani. Način prehranjevanja, kot ga priporočam lahko preizkusite s pridružitvijo Facebook skupini 21 dnevni škrobnati izziv, kjer imate na voljo podporo, recepte in podrobnejše nasvete za brezplačni 21 dnevni izziv ali si omislite mojo knjigo z nakupovalnim seznamom in recepti, ki vam bo v veliko pomoč na vaši poti.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja. Več o moji odločitvi za delo prehranske svetovalke pa si lahko preberete v mojem zadnjem gostujočem intervjuju za raptas.si.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo pogledali temne plati beljakovin in razkrili še mnoge druge načine, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite!