Hujšanje – kako obdržati polno denarnico in premagati zmote o zdravju

Resnica o hrani

Hujšanje, zdravje, gibanje in sreča so teme, o katerih sem se v zadnjih sedmih letih naučila veliko. Žal so bile velik del tega tudi neumnosti. K sreči sem hkrati odkrila tudi ogromno zlata vrednih informacij, ki sem jih uspešno uporabila na sebi in ko sem naredila prehransko svetovanje tistim, ki so se mi odločili zaupati.

Delila jih bom z vami, da ne nasedate istim lažem in mitom, kot sem jim nasedla jaz. Resnica je preprosta in poceni, zato pa ni preveč popularna in jo boste redko slišali.

Da se vam najprej predstavim… Ime mi je Špela, stara sem 28 let in že 7 let so moj fokus teme, kot so hujšanje, prehrana, zdravje in rešitve za bolezni in tegobe današnjega časa. Delam kot prehranska svetovalka in nudim prehransko svetovanje za posameznike in prehransko svetovanje za podjetja.

Mogoče me že poznate, mogoče pa tudi ne. Lahko bi rekla, da nisem nič posebnega, ampak če bi trdila to, bi se zlagala. Zase definitivno verjamem, da sem nekaj posebnega. To je preprosto zato, ker že od nekdaj počnem stvari, ki jih večina ne.

Zgodba o radovednem otroku, ki nikomur ne da miru

To navado sem imela že v osnovni šoli: Ko so vsi otroci komaj čakali odmor, sem sama čakala učno uro in priložnost, da se naučim nekaj novega. Svoj prosti čas sem raje preživljala v knjižnici kot na igrišču in vedno sem neumorno postavljala vprašanja.

Nikoli nisem sprejela stvari takšnih kot so, še posebej, če sem imela občutek, da nekaj ni prav. Zaradi te lastnosti sem bila velikokrat izobčena in gledana po strani. Danes se mi za razliko od preteklosti vedno pogosteje dogaja, da se k meni po rešitve zatekajo ljudje, ki so sami pozabili postavljati vprašanja. Ko nimaš odgovora, očitno poiščeš tistega, ki je videti, kot da jih ima.

Eno od področji, ki sem se jim v zadnjih nekaj letih močno posvetila, je bilo področje človeškega zdravja in prehrane. Ko govorimo o slednjih dveh seveda ne moremo niti mimo hujšanja. Razloga, zakaj sem se v ta svet sploh spustila, sta bila želja po dodatnem zaslužku in boljšem zdravju in počutju. Kot mlado dekle sem si seveda želela tudi malo shujšati. Na tem področju pa, kot boste videli, nisem ostala zaradi želje po denarju. Ta namreč nikoli ni bila nikoli tako močna kot moja želja po znanju in razumevanju tega, kako stvari delujejo.

Priti do fit telesa je enostavneje, kot si mislite, zaradi vsega "hrupa" o hujšanju pa je do pravih informacij težko priti.

Spremenite prehrano, spremenite zdravje in shujšajte

Še posebej sem si to znanje želela osvojiti, ker sem imela kot otrok in mladostnica ogromno zdravstvenih težav. Zdravniki jih niso znali bog ve kako dobro reševati. Zato so bile te težave toliko bolj moteče. Zaradi ekcemov sem se neprestano praskala, koža na obrazu se mi je velikokrat luščila in me srbela, nos sem imela ves čas poln in sem lahko polno dihala zgolj skozi eno nosnico. Moji prehladi so trajali od konca avgusta do začetka junija, alergična pa sem bila na vsako drugo hrano. Kakanje je bilo v mladih letih zame velik izziv in napor. Velikokrat sem morala na stranišču preživeti kar nekaj minut in pritiskati.

No, tudi moja stegna so imela premer, ki bi se vsekakor lahko zmanjšal skoraj za polovico. Že tako so mi bile vse hlače predolge, ko pa sem morala kupiti konfekcijsko številko 36 namesto optimalne 32, je bilo to še toliko bolj očitno. Hujšanje bi mi pri tem precej koristilo.

Ne preveč lepi spomini.

Ne čakajte na druge, pomagajte si sami

Danes je večina teh težav za mano in le sebi lahko pripišem zasluge za izginotje teh simptomov slabega ravnanja s telesom in uspešno hujšanje. Seveda je moja mama od nekdaj govorila, naj jemo več zelenjave in manj sladkarij in da preveč jajc ni zdravo. Ampak ti nasveti so bili tako ohlapni, da si z njimi nisem mogla dosti pomagati.

Sploh pa, kateri otrok bo jedel brokoli, ko enkrat okusi Domačico ali Nutello?

No, o tem, kako poskrbeti, da bo otrok jedel pravi stvari, morda kdaj drugič. Danes sem vam želela prevsem povedati, zakaj sem sploh naredila ta blog in kaj lahko od njega pričakujete. Zato je bistveno, da poznate mojo zgodbo o seznanjanju s principi zdrave prehrane.

Le kateri otrok bo izbral brokoli, če ima na voljo Nutello?

kateri otrok bo jedel brokoli, ko enkrat okusi Domačico ali Nutello?

Hujšanje in izkušnja s prehranskimi dopolnili

Večine zgoraj omenjenih zdravstvenih težav sem se rešila, ko sem začela delati za veliko podjetje z zeliščno prehrano oziroma nadomestki in prehranskimi dopolnili. Hujšanje je bilo prav tako dobrodošla posledica. Šele ko sem začela delati zanje, so moji možgani sploh začeli razmišljati o tem, da naše zdravje in počutje nista nekaj dednega. Kvečjemu nasprotno! To je nekaj, na kar lahko s svojim življenjskim stilom močno vplivamo.

Okrepljeno zavedanje o tem, da lahko posameznik močno vpliva na hujšanje ter zdravje in pri tem ne strada, je bila ključna prednost moje pridružitve podjetju. Prav tako je bil plus to, da so me ljudje, ki so prav tako delali za podjetje, usmerili do novih virov in znanja o zdravju in hujšanju. Do teh bi sama v svojih zgodnjih 20ih letih najbrž težko zatavala .

Kar pa se tiče minusov, vam bom o njih povedala prav kmalu. Zgodba o njih se začne prav tu, pri ideji za blog.

Iz poslovnih in osebnih razlogov sem si že dlje časa želela narediti kanal, kjer bi ljudi lahko učila o stvareh, ki jih vem o prehrani, zdravju, gibanju in hujšanju. Vse to, da bi jim lahko pomagala na poti do njihovega fit in zdravega telesa. Ampak kar nekaj časa me je nevidna sila pri tem zaustavljala. Posnela sem že svoj prvi vlog, ga zmontirala in nikoli objavila.

Nekaj je manjkalo. Nisem točno vedela, kaj.

Zakaj nisem s bloganjem začela že prej?

Lastna pot preobrazbe zdravja in hujšanje, sta v meni vzbudila ogromno zanimanje za prehrano

Konec leta 2017 se mi je posvetilo. Moje želje so sicer vedno bile, da pomagam ljudem, ampak hkrati sem želela tudi imeti nekaj od tega. Zaradi tega so bile moje ideje za vsebine pristranske, komercialno usmerjene in ne dovolj uporabne, da bi resnično spreminjale življenja. 

Zavedela sem se, da kljub temu, da sem sama s prehrano in zmernim gibanjem dosegla hujšanje in boljše počutje, drugim do tega nisem znala pomagati v popolnost. Skoraj vse moje pretekle stranke so imele rezultate, ki sicer niso bili zanemarljivi. Žal se jih je veliko še vedno spopadalo z marsikatero težavo, s katero so k meni prišli na začetku. Od mene so namreč kupili produkte, niso pa sprejeli povsem takšnega načina prehranjevanja, kot sem ga sama. A produkti bi morali delovati tudi brez tega. Pa so le delno.

To me je žrlo.

Prav tako so nekateri proizvodi podjetja, ki smo jih priporočali, vsebovali živila, ki jih nikakor nisem več zagovarjala (npr. mleko). K sreči sem v zadnjem času odkrila način prehrane, ki daje minimalno iste, morda celo boljše rezultate kot nadomestki obrokov in dopolnila. Zanj sem sicer vedela že prej, vendar ga nisem razumela tako, kot ga razumem danes.

Spoznanje kot strela z jasnega

Do spoznanja, da mi je namenjena drugačna pot, je prišlo, ko sem nekega dne sem po naključju ponovno naletela na predavanje o vplivu mleka na zdravje človeškega telesa avtorja Walterja Veitha. Nekdanji profesor je sicer adventist 7. dne in velik promotor Biblije, a vsebino njegovih naukov so s številnimi raziskavami potrdili tudi drugi priznani zdravniki in raziskovalci (Neil Barnard, Collin T. Campbell). Sama že vsaj 5 let nisem uživala mlečnih izdelkov. K sreči sem informacije o njegovi škodljivosti in negativnem vplivu na hujšanje dobila praktično na začetku svojega prehranskega popotovanja. Sem in tja sem sicer pojedla kak mlečni izdelek. Na družinskih praznovanjih žal nisem imela dosti izbire razen kruha. Če pa smo imeli pico, jo je bilo praktično nemogoče dobiti brez sira.

A to predavanje je bilo zame ponoven opomin na to, da nekateri produkti, ki jih uživam in priporočam, vsebujejo prav tiste snovi, ki sem se jim zavestno odrekla zaradi argumentiranih razlogov proti. Sirov in mleka nisem več kupovala in prav zato me je to, da moj jutranji obrok vsebuje (pa tudi če čisto malo) mlečne beljakovine, začelo zelo, zelo motiti. Sicer je podjetje ponujalo nekaj izdelkov, ki tega niso vsebovali, pa vendar. Kako naj delam za podjetje, čigar filozofija se z mojo vedno bolj razhaja?

Znanje ni znanje, če informacij ne zmoremo prenesti v prakso

Pot pred mano je bila jasna

Ko sem torej še enkrat podoživela to, kakšno škodo si ljudje delamo z uživanjem mlečnih izdelkov, sem začela kopati globlje. Poslušati sem začela predavanja mnogih različnih zdravnikov, ki so s študijami in jasnimi rezultati svojih številnih pacientov zagovarjali isti način prehranjevanja: Brez ali z zelo malo mesa, brez mlečnih izdelkov pa tudi brez olj in modernih predelanih živil, med katera spadajo tudi prehranska dopolnila. Prišla sem do sklepa, da četudi mi ti produkti ne škodijo, jih v končni fazi niti ne potrebujem.

Obnovila sem znanje dr. T. Collina Campbella, ki me je s svojo Kitajsko študijo prepričal, da sem opustila meso in mlečne izdelke, hkrati pa sem spoznala tudi mnoge druge. Odkrila sem nauke dr. Neila Barnarda, Dr. Klepperja, Dr. Esselystina, Dr. Ornisha, Dr. Gartha Davisa, Dr. Michaela Gregorja in še bi lahko naštevala.

Na koncu je moj »žebelj v krsto« naravnega rastlinskega prehranjevanja zabil dr. John McDougall. Mislim, da mi je zmanjkalo njegovih predavanj na YouTub-u, toliko sem jih pogledala, lotila sem se tudi branja njegovih knjig, ki pa imajo na koncu tako ali tako isto sporočilo. Kar je seveda logično. Ko enkrat veste, kaj deluje za vse ljudi, ki pridejo v vašo ordinacijo, je težko vedno znova odkriti toplo vodo, čeprav si založniki tega želijo.

Zakaj me je dokončno prepričal prav on? Zato, ker je perspektivo prehranjevanja obrnil iz sebične, nase orientirane osebne prehrane, na veliko širši, okoljski in humanitarni vidik našega prehranjevanja. Trdil je, da je hrana, ki je najboljša za planet, hkrati tudi najboljša za dobrobit živali in nas samih.

Optimalna človeška prehrana je enostavna in smešno poceni

In ja, da bom povsem poštena, njegov prehranski načrt je daleč najcenejši, najbolj enostaven in tak, da mu z lahkoto sledi tudi o prehrani neizobražen laik. Trditev o ceni seveda velja samo za naravna živila. Vnaprej pripravljeni obroki in pripravki, ki so dostopni na tržišču, so dražji. Sama sem pri nutricionističnem podjetju ponujala prav to: Izdelke, ki naj bi nadomestili obroke, ki jih ljudje sicer kupujejo v svoji naglici. Zaradi tega ne morem reči, da so bili produkti dragi. Veliko ljudi je za svoje malice, zajtrke, prigrizke in kosila v obliki burekov in pic in podobne prehrane odštelo  še več denarja, kot so ga dali za prehrano, ki sem jo priporočala. 

Lahko pa rečem, da so bili dražji od Mcdougallovega koncepta človeške prehrane.

Najcenejša je naravna prehrana, ki temelji na škrobu. Bolj poceni in hranljivih živil od krompirja, riža, nerafiniranih žitaric in stročnic ter sezonskega lokalnega sadja in zelenjave, na trgu enostavno ni. Po mesecih študija in izobraževanja ter obujanja starega znanja, sem se tega vse bolj jasno zavedela.

Noben dodatek ne more popraviti fundamentalnih napak v temeljih

Spoznanje me je zadelo kot strela z jasnega

Ko sem se tega zavedela, ljudem enostavno nisem več želela ponujati izdelkov, s katerimi ne bi odpravili vzrokov težav, temveč bi le za kratek čas doživeli manjše uspehe. Želela sem jih naučiti tega, katero prehrano morajo iz svojega življenja umakniti. Prav tako je bil moj namen osvestiti ljudi o tem, kako lahko na enostaven način pripravijo in pojedo naravno in okusno ter nenasilno hrano. Želela sem jih usmeriti nazaj k pravim osnovam. 

O teh osnovah me je skozi serijo svojih del in predavanj bravuozno podučil dr. John McDougall. Njegove nauke so potrdili tudi drugi prej omenjeni strokovnjaki, dr. McDougall pa je to znal resnično razumljivo predstaviti in obrazložiti. 

Končno sem našla svoje poslanstvo in recept za zdravo hujšanje brez jojo efekta. Bila sem presrečna.

Še bolj od vseh zdravstvenih argumentov me je razveselilo to, da se njegov plan čudovito sklada z »božjim« ustrojem sveta in zgodovino velikih naprednih civilizacij. Njegova bistvena prednost je namreč v tem, da bi z njim ljudje z lahkoto kakovostno nahranili dvojno številčno populacijo, kot jo imamo na zemlji sedaj. S svojim načinom prehrane prav tako ne bi več povzročali nepotrebnega nasilja nad drugimi živimi bitji in ekosistemi, poleg tega pa bi (p)ostali tudi zdravi in vitalni. 

Za zdravje ne potrebujete znanja nutricionista ali debele denarnice

Zdrava prehrana je smešno poceni, je okusna in hranljiva

Nadalje, gre za prehranjevanje, ki od osebe ne zahteva, da ima v enem obroku 10 različnih (super) živil, temveč je to preprosta filozofija, ki nam pokaže, kako lahko sami z lahkoto pridemo do optimalnega zdravja. Brez tega da bi bili vrhunski kuhar, bogataš, ali poznavalec vse mogoče zelenjave in sadežev, lahko svoje telo preoblikujete v takšnega, kot bi moralo biti. 

Vse sestavine za zdravo življenje lahko najdete tudi v najbolj zakotni in skromno opremljeni trgovini. To prehrano lahko hitro obvlada tudi oseba, ki je nima nikakršnega predznanja o prehrani ter ima za hrano na dnevni ravni na voljo le od 2€ do 3€.

Ja, 2-3€ za vse obroke, ki jih želite pojesti, brez stradanja in odrekanja. Tovrsten način prehrane vas tudi ne omejuje in vam ne določa velikosti porcij. Takšna prehrana ni samo zdrava, temveč je tudi odličnega okusa. Jeste hrano, ki jo obožujejo že dojenčki in to toliko, da vas resnično nasiti.

O tem, kaj ta prehranski načrt vključuje ter kaj izključuje in predvsem zakaj, vam bom povedala ob kakšni drugi priložnosti. Če vas bo zanimalo, se boste že prijavili na novičke.

Kakšne vsebine lahko pričakujete od mene

Danes sem z vami želela deliti predvsem to, kdo sem in o čem bo na mojem kanalu govora. Po opisu Mcdougallovega koncepta prehrane ste lahko zaznali, kakšne vsebine bom delila z vami. Želim, da je moj blog iskren, pošten in omogoča diskusijo na visokem nivoju, predvsem pa bo usmerjen k rešitvam.

Z vami bom delila recepte, ki jih uporabljam na dnevni ravni, pasti, ki na vas prežijo v trgovinah in na družinskih zabavah. Skupaj bomo odkrivali razloge, zakaj so nekateri ljudje na področju spremembe prehranjevalnih navad uspešnejši od drugih in še mnogo, mnogo več. Z vami bom delila tudi svoje razloge, zakaj zagovarjam prehrano, kot jo zagovarjam. 

Hkrati pa želim z vami deliti tudi druge pomembne ugotovitve, ki so me pripeljale do srečnejšega življenja.

Konec koncev si ljudje želimo poleg zdravja imeti tudi dobre odnose, lepo stanovanje, zdrave in vesele otroke, nadzor nad financami in še in še. Govorila bom o vsem tistem, kar sama uspešno dosegam, hkrati pa bom seveda poročala tudi o stvareh, ki mi še niso (dovolj) jasne.

Nikoli in nikomur ne zaupajte slepo

Glavno, kar pa si želim, je, da mi ne verjamete na besedo.

Vsaj ne takoj. Želim vas spodbuditi k temu, da prevzamete nadzor nad svojim telesom in življenjem. Ne bodite barčica brez krmarja, ki jo premetava levo in desno in ki spreminja smer glede na brzice, ne pa po svoji volji. Možgane vam je narava dala, da jih uporabljate, prav tako noge, oči, usta in ušesa. Želim, da jih zbudite, saj ni dobro spati. Če si namreč sami ne načrtujete življenja, vam bo nekdo drug podtaknil svoj načrt.

Ta načrt bo bolj v njegovem interesu kot v vašem, bodite prepričani o tem.

Zato ta blog posvečam prehrani in zmotam, ki sem jih imela (in jih imamo vsi) glede prehrane, posvečam ga pravicam živali, ampak v prvi vrsti pravicam ljudi.

Verjamem, da imaš tudi ti pravico, da veš, kako si bil zaveden oziroma zavedena.

Tudi jaz sem bila. Danes ugotavljam, da predvsem zato, ker so ljudje, ki sem jih poslušala, imeli boljše dokaze o tem, da njihov načrt deluje, kot ljudje, ki so mi govorili nasprotno. Večina ljudi, ki mi je želela »pomagati« s svojim mnenjem, mi s svojim telesnim videzom in zdravjem ni mogla dokazati, da imajo prav. 

Dokler nisem odkrila velikega števila oseb, ki so trajnostne rezultate dosegale na način, ki ga zagovarjam danes, enostavno nisem želela menjati mnenja.

In vesela sem, da ga nisem.

Sem oseba, ki jo je težko prepričati v karkoli. Ampak ko dobim neizpodbitne dokaze, da se motim, to storim in tudi priznam, kje in koliko sem se motila.

Včasih je do pravih informacij pač zelo težko priti.

Nihče ne more zaslužiti z vami, če jeste lokalno zelenjavo, še posebej, če je ta iz lastnega vrta.

Glavno, kar si želim, je, da mi ne verjamete na besedo.

Hrana, hujšanje in zdravje so žal (pre)velik biznis

Ker nihče ne bo zaslužil s tem, da vam bo rekel, da jejte krompir, tega ne boste prav pogosto slišali. Tudi jaz ne bom imela veliko od tega, kar vam bom priporočala, da jeste. Pa me to ne briga več. Dobila bom namreč nekaj boljšega:

Vsak dan bom lahko šla spat s toplim občutkom v srcu, da zaradi mene morda umre kakšna žival manj in pade kakšno drevo manj. Vesela bom, če bo zaradi mene nekdo lažje šel na veliko potrebo. Osrečilo me bo, če bo zaradi mojih besed nekdo vedel, kako lahko prepreči, da njegov otrok trpi zaradi bronhitisa. Razveselilo me bo, ko nekdo ne bo imel več aken, ko se bo pogledal v ogledalo. Seveda pa je pomembno tudi to, da bo velikemu številu ljudi hujšanje postalo enostaven proces, ne pa borba s hrano in telovadbo.

To znanje seveda delim (včasih ne prav spretno in nežno) tudi iz sebičnih razlogov. Ja, sebična sem.

Želim si, da moji starši dočakajo visoko starost in lahko pazijo na moje otroke vse do zadnjega dne, ne pa da zaradi neke brezzvezne kronične bolezni nepokretni ležijo v postelji, kjer moram zanje skrbeti jaz.

Sebično si tudi želim, da so prav tako zdravi moji prijatelji in ljudje, ki jih imam rada. Kaj mi pomaga, če dočakam 100 let, pa jih nihče od mojih najdražjih ne bo?

Niti zabrusiti jim ne morem: “No, sem ti rekla!”

Sporočilo za domov

Ta blog bo prav iz zgoraj omenjenih razlogov precej tečen. Ne delam ga, da bi komu ugajala. Zanj mi tako ali tako ne bo nihče nič plačal, zato informacij ne rabim zavijati v celofan. Naredila bom, karkoli bo potrebno, da ta sporočila vidijo ljudje, ki ne želijo hoditi po svetu slepi za neresnice in zavajanja.

To, da smo zavedeni, žal ni samo neprijetno. Marsikateri ljudje svojo nevednost poplačajo tudi s svojim zdravjem. Želim, da ta sporočila vidijo ljudje, ki ne želijo biti bolni in so pripravljeni spremeniti navade, zato da bi bilo bolje njim in celotnemu svetu.

Blog bo v očeh marsikoga tudi nesramen, direkten in morda celo jezen. Vem, da bo vsebina mojih blogov izzvala marsikateri komentar.

Komentarji so seveda dovoljeni. Ampak nekaj vam le polagam vam na srce: Premislite, preden ga objavite. Svoje bloge preprostemu jeziku navkljub delam zelo skrbno in vestno z veliko študija in raziskovanja, ki se je odvilo v ozadju. To pove veliko o tem, kakšna sem. To, kakšen komentar mi namenite, pa pove ogromno o tem, kakšni ste vi. 

Ker cenim svoj čas, na provokativne ali neosnovane komentarje ne bom odgovarjala. Neprimerne si bom dovolila izbrisati, ne bom tolerirala nasilja, seksizma, rasizma, šovinizma in podobnih zadev.

Ne zamudite...

V prispevkih, ki bodo sledili temu, boste lahko spoznali zgodbe ljudi, ki so se opogumili in sledili moji filozofiji (no, ne moji, ampak filozofiji vseh zgoraj omenjenih zdravnikov). Videli boste, kako prehrana vpliva na hujšanje, počutje, kožo, energijo in dobro voljo. Temu blogu bodo sledile tudi druge vsebine, ki si jih boste morda želeli slišati: Zdravi recepti, napotki za hujšanje, pri katerem ne boste izgubili živcev, pasti moderne prehrane in še in še. Da jih ne zamudite, se vsekakor prijavite na novice.

Z mano lahko ostanete povezani tudi s tem, da sledite mojim objavam na Instagramu ali Facebooku, kjer dnevno objavljam recepte svojih kuharskih “podvigov”, kako in koliko telovadim in kaj počnem, da se življenje odvija po mojih željah.

Ne pozabite pa, da ste samo vi tisti, ki lahko spremenite svoje zdravje, brez jojo efekta izvedete hujšanje in kreirate življenje po svoje. Jaz sem lahko le vaš mali pomagač.

Ostanite radovedni, dovolite si napake, samo z njimi se lahko česa naučite. Srečno!

Če vas zanima, kako so videti obroki, ki ne le vsebujejo dovolj beljakovin, temveč vsebujejo tudi druge pomembne snovi za človeško zdravje, ste vabljeni, da sledite moji Facebook in Instagram strani. Način prehranjevanja, kot ga priporočam pa lahko preizkusite s pridružitvijo Facebook skupini 21 dnevni škrobnati izziv, kjer imate na voljo podporo, recepte in podrobnejše nasvete za brezplačni 21 dnevni izziv. Če si želite moje osebne pomoči, se lahko prijavite na moje prehransko svetovanje za posameznike ali na skupinsko prehransko svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo pogledali temne plati beljakovin in razkrili še mnoge druge načine, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite!