Otročje lahka navodila za vitko telo in dobro zdravje

Dandanes boste na spletu našli 100 različnih poti, kako priti do vitkega in zdravega telesa. Trenerji in nutricionisti vam bodo zatrjevali, da je to odvisno od vaše genetike, krvne skupine in ogromnega števila drugih dejavnikov. Rekli bodo, da ni enega recepta, ki bi ustrezal vsem in da mora biti plan prehrane povsem prilagojen posamezniku.

Dajejo vam misliti, da sami niste sposobni poskrbeti za svoje zdravje. Jaz pa vam bom rekla, da je to lari-fari.

Že dolgo vrsto let namreč nekateri posamezniki vedo za prehranski načrt, ki ustreza vsem ljudem in na vseh deluje enako blagodejno. Ti ljudje so dr. John McDougall, dr. Alan Goldhamer, dr. Cladwell Esselstyn, dr. Neil Barnard in mnogi drugi. Njihovi rezultati pri delu z ljudmi so skoraj dolgočasni, saj vedno dobijo enake rezultate: vitko telo in izginjanje kroničnih težav. Seveda takrat, ko ljudje ne prikrojijo pravil po svoje.

In v tem tiči edina težava, zakaj tudi ljudje, ki poznajo pravila, včasih nimajo rezultatov. Ne zato, ker pravila nanje ne učinkujejo. Razlog je predvsem v tem, da ljudje pravil, ki so smešno enostavna, preprosto ne razumejo. Česar ne razumeš, pa ne moreš upoštevati dosledno. Seveda jih želijo razumeti, ob enem pa želijo še vedno uživati v starih razvadah. Prav zato prihaja do tega, da se marsikateri anonimni obiskovalec spletnih mest omenjenih zdravnikov potoži in se zaklinja, da njihov načrt ne deluje.

Kot je v enem od intervjujev lepo izjavil dr. Alan Goldhammer, ki vodi center za postenje True North, isti ljudje, ki se pritožujejo, »čudežno« dosežejo odlične rezultate in vitko telo, ko obiščejo njihovo institucijo. In to ne zato, ker imajo tam drugačen zrak, okolje ali omejitve količine obrokov.  

To se preprosto zgodi, ker se tam pokaže, kje so ti ljudje doma preveč skrenili od naravnih pravil (npr. pojejo preveč oreščkov, suhega sadja, popijejo preveč sadnega soka ipd.).

Ena "živalska vrsta" - en tip hrane

Zakoni narave delujejo vedno, ljudje pa pogosto ne

Prav zato, ker se zaradi lastnih kiksov iz preteklosti še kako zavedam, kje ga lahko ljudje polomimo, sem vam sestavila kratek in zelo nedvoumen vodič. Z njim boste vitko telo dosegli, pa tudi ZA VEDNO obdržali, hkrati pa boste postali imuni na “male” težavice preostanka populacije (zaprtje, akne ipd.).

Gre za načrt, ki temelji na enostavnih načelih za vitko telo, ki jih je lahko razumeti in bo deloval za vse člane družine. Velike, debele, suhe in majhne, moške in ženske. Zakaj? Ker ste vsi ljudje, pripadate isti vrsti, zato bo edina razlika med vami le v tem, koliko boste pojedli.

Kar vam bo verjetno najbolj všeč, bo to, da boste po tem sestavku točno vedeli, katerih živil naj ne bi uživali, katera lahko uživate v majhnih količinah in katera lahko uživate, kolikor jih želite in zmorete, pa vseeno izgradite čudovito vitko telo.

Prav ste slišali: V naravi obstajajo živila, s katerimi se lahko dobesedno napokate, pa se ne boste zredili. Juhej.

Po drugi strani pa vas moram opozoriti, da v večini kuhinj obstajajo živila, ki jih sploh ne bi smeli poimenovati hrana, kaj šele vsakodnevno uživati in sveto hvaliti.

Preden jih naštejem, vas opozarjam, da se marsikatera trditev ne bo skladala z vašim dosedanjim znanjem in prepričanjem. Vseeno vas pozivam, da članek poskusite prebrati do konca, še posebej če imate težave s prekomerno telesno težo, visokim pritiskom, holesterolom, aknami, zaprtjem, neplodnostjo, alergijami, kroničnimi boleznimi (npr. astma) ali avtoimunimi boleznimi (revma, artirtis, multipla skleroza ipd.).

Če imate eno od teh težav, ki mimogrede na določenih predelih sveta in med nekaterimi prebivalci skoraj ne obstajajo (ruralna afrika in azija, nekateri predeli Južne Amerike), vam polagam na srce, da vam nove informacije ne bodo škodile. Dejstvo je, da nekaj v vašem življenju enostavno ne deluje, v nasprotnem primeru teh težav morda sploh ne bi imeli.

Ste se že kdaj vprašali, če je morda kriva hrana?

Živila, ki niso in ne bi smela imeti imena HRANA

Ste se že kdaj vprašali, če je morda kriva hrana?

Da ne dolgovezim, kar poglejmo, česa na vašem mestu zagotovo ne bi imela v svoji kuhinji… Danes vam bom ta živila bolj kot ne samo naštela, v razloge, zakaj jih odsvetujem, pa se bom poglobila v kakšnem drugem prispevku. Enostavno si želim biti pri tem kar se da natančna, zato si bodo ta živila zaslužila posebno pozornost.

Za začetek bi vam priporočala, da se izognete vsem živilom, ki so bodisi prišla iz drugih zemljanov v obliki njihovih izločkov (mleko, jajca) ali pa gre za njihove sestavne dele oziroma kar za cele živali. Pozor: nekateri ljudje se tega očitno ne zavedajo, ampak tudi ribe so živali. Torej, trupla živali in njihovo mleko ter jajca  v osnovi niso naša hrana. V pretežni meri so sestavljena iz holesterola, recikliranih rastlinskih beljakovin in nasičenih maščob. Imajo visoko energijsko vrednost ter snovi, ki jih naše telo zna tvoriti samo in praktično nobenih snovi, ki bi obstajale samo v njih in bi bile za naše zdravje nujno potrebne. Zakaj bi vase dajali nekaj, kar nam zelo hitro dvigne kaloričen vnos, hkrati pa za naše telo in prebavni trakt ne prinaša nobene očitne koristi? Kot vrsta smo sicer evolucijsko sposobni skladiščiti maščobo, da preživimo. Prav zato lahko ta živila v skrajnih primerih lakote pojemo in s tem preprečimo smrt, ki bi sicer nastala zaradi stradanja. 

Kakorkoli, imam razlog, da verjamem, da stradanje ni vaša skrb. Če imate namreč računalnik ali telefon, na katerem berete ta prispevek, je vaše hranjenje z mišicami in telesi ter izločki živali povsem nenujno. Konec koncev je meso dražje od riža in krompirja. V osnovi so mrtve živali (mrhovina) hrana zveri kot so levi, hijene, volkovi, jastrebi ipd., ne pa naša. O tem, zakaj to niso, bom podrobneje govorila v kakšnem drugem prispevku, zato se ne pozabite prijaviti na novice.

Zmotil si se - nisem tvoja hrana, moje mleko pa tudi ni zate

Takoj na drugo mestu seznama “prepovedi” bom umestila “novodobna” živila, ki jih je naredil človek. Poleg vseh e-jev in težko izgovorljivih kemičnih substanc, se morate paziti predvsem dodanih rastlinskih olj. Piškoti, rogljički, čipsi, pokovka za mikrovalovno, slane palčke nikakor ne spadajo v vaš dom ali usta. Olja in margarine so koncentrirana oblika maščob in kalorij, ki so za vas izjemno škodljiva. Zakaj so olja povsem nesmiseln del človeške prehrane? Ljudje so vzeli sadeže ali semena, iz njih iztisnili samo najbolj kaloričen in masten del, vse ostalo (vlaknine, vitamine in minerale ter ogljikove hidrate), kar bi vaše črevesje dejansko z veseljem sprejelo, pa so vrgli stran. Natančnejše razloge za to, zakaj se olja ne dotaknem več, bom obrazložila ob kaki drugi priložnosti. Če vas ta tema zanima, vsekakor poskrbite, da vas o tem obvestim.

Prihranite denar in tega ne kupujte. In ja, to velja tudi za ekstra ekstra super duper fantastično olivno olje in danes popularno kokosovo mast. Sposodila si bom stavek enega od zgoraj omenjenih doktorjev (pozabila sem že, kateri je bil) o danes popularnem kokosovem olju, ki je zadel bistvo: “Največji čudež kokosove maščobe je v tem, da jo sploh pustijo prodajati.” Telo maščobo v tako čisti obliki kot so olja zlahka skladišči. Maščoba, ki jo jeste, bo zato postala maščoba, ki jo nosite. Naredite si uslugo in se ji v takšni obliki v loku izognite. Mimogrede, pred nekaj leti sem tudi sama nasedla temu trendu in domov vsa srečna privlekla kokosovo maščobo v prepričanju, da je to najboljša stvar, odkar so izumili elektriko. V resnici je bila dobra predvsem za praznjenje moje denarnice. Ahh …

"Hrana", ki to ni

Kaj naj potem jem?

Dodani sladkor v hrani ni najboljši, pretirane količine soli prav tako ne, ampak v majhnih količinah (čajna žlička na dan) vam ne bosta škodila niti približno toliko, kot druge stvari. Vseeno ju, če že morate, uporabljajte na površini že pripravljenih jedi, ne pa za kuhanje. Danes se ljudje bojijo sladkorja bolj kot hudič križa, zato bomo zagotovo kakšen članek namenili tudi tej »grozni« substanci. Da ga ne boste slučajno zamudili, se seveda prijavite na novice.

Zagotovo ste sedaj že malce prestrašeni in se panično sprašujete, ja kaj pa naj sedaj sploh jem?! Kako naj sploh kaj skuham brez olja? To je ekstremizem. Ne skrbite, edini ekstremizem je v resnici to, kar s hrano delamo danes.

To, kar vam ponujam jaz, je pravzaprav smešno preprost, okusen in lep način prehranjevanja.

Najbolj enostavno se boste vsem ceremonijam izogibanja zgoraj omenjenim živilom umaknili, če boste prenehali kupovati prehrano v škatlah in vrečkah. Namesto tega začnite kupovati prehrano, ki jo lahko stehtate na kilo, ali pa se vsaj nahaja v nevpadljivih papirnatih vrečkah (stročnice, pusti ovseni kosmiči ipd.). To seveda ne velja za mrtve živali. Če niso v škatli, še ne pomeni, da so za vas zdrave. Tudi o tem bom podrobneje govorila kdaj drugič in če vas tema zanima, se seveda prijavite na moje novice.

Enostavno navodilo, da se izognete tuhtanju o tem, kaj je dobro jesti in kaj ne, sestoji iz 2 točk:

  1. Je lulalo in kakalo ali je prišlo iz tistega, kar lula in kaka? Potem ne jejte.
  2. Je v škatli/steklenici in ima sestavine, ki jih ne razumete ali pa piše, da vsebuje olje oziroma dodane maščobe? Samo, da ste varni, tega ne jejte.

Previdno z njimi

Bodite zelo skromni pri uživanju naravnih, pa vendar visokomaščobnih živil (semena, oreščki, avokado). Mimogrede, zaradi vsesplošne popularnosti teh živil na slikah vplivnih Instagramerjev in njihove hvale v medijih, sem tudi sama precej časa vsak teden verno kupovala avokade in najrazličnejše vrečke oreščkov. Vse, kar sem s tem storila, je bilo, da sem ponovno dobro izpraznila denarnico, hkrati pa mi je bilo po njih velikokrat slabo, saj se nisem mogla ustaviti, dokler nisem izpraznila vsaj polovice vrečke.

Odkar sem izvedela, da je priporočljiva porcija avokada dve čajni žlički (sama sem v enem obroku zmazala vsaj polovico te poslastice), ga v trgovini le jezno ošinem in se premaknem k drugim vrstam živil.

Če se tudi sami zavedate, da ste takšni, da se pri 4 indijskih oreščkih nikakor ne boste ustavili, potem vam svetujem, da se oreščkom vseh vrst enostavno odpoveste ali jih uporabljate strogo kot skromne dodatke jedem. Za vaše zdravje niso življenjskega pomena, zato je bolje, da jih nimate ob sebi, če vas preveč kličejo.

Nekateri izmed vas (še posebej kolegi vegani), ste verjetno ob zgornjih stavkih precej jezni name. Oreščki so vendar naravna hrana! Da vas potolažim: oreščki, semena in avokado niso nezdrava živila za aktivne in vitke posameznike trdnega zdravja. Toda narava jih zna servirati veliko pametneje od nas: Ne vem, koliko se tega zavedate, ampak bolj mastna živila v naravi rastejo v zelo trdnih lupinah (orehi, arašidi, lešniki mandlji, kokos), kar pomeni, da vam je mati narava želela dati malo dela, preden se mastite z njimi.

Če me lahko streš, me lahko tudi poješ

Ali ni zanimivo, da v naravi vse »štima«, ljudje pa imamo tisoč in eno težavo?

Morda (o tem seveda samo ugibam) pa jih je zgolj želela prihraniti ptičem in glodavcem, ki imajo trde kljune in zobe. Ptice imajo na primer za razliko od nas še eno zanimivo lastnost: S svojim letenjem lahko dosežejo precej velika področja in če jedo semena, jih potem tudi pokakajo na zelo različnih mestih in s tem pripomorejo k ustvarjanju novega življenja. To so seveda zgolj moja ugibanja in jih ne rabite jemati preveč resno, lahko pa samo malce razmislite o tem:

Ali ni zanimivo, da v naravi vse »štima«, ljudje pa imamo tisoč in eno težavo?

Sami veste, da v trgovini oreščke prikladno dobite v vrečki, oluščene, po možnosti pa še soljene. Poskusite streti nekaj orehov brez prikladnega orodja in kmalu boste ugotovili, da boste za to, da bi pojedli večjo količino, porabili pol dne.

V kategorijo zmernega uživanja spada tudi hrana, ki je naravna, vendar je kalorično malce bolj koncentrirana zaradi minimalnega postopka predelave. V to skupino spadajo tofu (neke vrste sojin sir), tempeh, seitan (če ne veste, kaj to je, se ne sekirajte, kajti tudi tega v svoji prehrani ne potrebujete nujno), hkrati pa sem spada tudi sojino mleko in drugi rastlinski napitki brez dodanih olj ter sadni sokovi, marmelade, suho sadje ipd. 

Vse to so sicer zdrava živila, ki pa so kalorije v tekoči, koncentrirani, oziroma lažje prebavljivi obliki. Prav zato jih boste še prehitro zaužili več, kot jih dejansko potrebujete.

Uživajte z glavo

Načeloma lahko izdelke iz moke, kot je na primer polnozrnat kruh ali pa polnozrnate testenine brez jajc in olja uživate v kar velikih količinah, vseeno pa bi vam priporočala, naj na vašem meniju ne zavzamejo glavnine prehrane. Navsezadnje še vedno gre za kalorično koncentrirana živila zaradi predelave žita v moko.

Kot rečeno, uživajte jih z zavedanjem, da so kalorično bogata in da je imel človek nekaj prstov zraven.

Dobra ideja je, da za družino štirih oseb spečete največ kilogram ali dva polnovrednega kruha le enkrat na teden, glavnino vaših obrokov pa naj zavzemajo bolj naravna živila.

Na juriš

No, končno smo prišli do hrane, ki je lahko jeste toliko, da vam pogleda skozi ušesa. Verjetno ste že precej obupani, saj sem vam v zgornjih vrsticah pravkar izpraznila polovico hladilnika.

Naj vas razveselim, da lahko svežega sadja in zelenjave pojeste kolikor želite. Čim več teh živil pojejte svežih, takih kot so zrasla.  Zakaj bi si delali dodatno delo in tlačili jabolko v mikser, če ga pa lahko pojeste takoj, tako da vanj preprosto ugriznete ali ga samo narežete? Zobe nam je narava vendarle dala zato, da z njimi grizemo, ne pa za okras. Mikserje smo izumili sami, prej pa ste videli, koliko smo s svojim brkljanjem in podjetnostjo že zasrali.

Sedaj, ko smo obdelali sadje in zelenjavo, pa se zavedajte še nečesa. Tako sadje kot zelenjava nimajo prav veliko kalorij in po njih ne boste prav dolgo siti, kar je sila nepraktično, saj večina ljudi ne živi v džungli, kjer bi lahko cel dan hodili naokrog in do onemoglosti žvečili. Iz tega razloga vam priporočam, da vam tako sadje kot zelenjava služita za popestritev glavnih obrokov ali pa si jih privoščite za malico.

Če boste z njimi želeli nadomestiti vso prehrano, se boste verjetno znašli v zagati, kam shraniti toliko zelenjave, porabili boste precej denarja, v želodcu pa vam bo cel dan zevala luknja, ki jo boste le stežka zadovoljili.

Moje sladkosti ti ne bodo škodile

Center prehranskega osončja

Končno smo prišli do živil, ki vsa bodo najbolj nasitila in razveselila. Zanimivo je, da so to živila, ki jih večina opredeljuje kot grešna. Nešteto ljudi se jim izogiba, jih omejuje in se jih nasploh boji. Predvsem zato, ker ima večina ljudi ta živila neznansko rada.

Mogoče ste uganili, za katera živila gre. To so tako imenovana škrobna živila, kot so krompirji, riž, različne žitne kaše ali stročnice, ki vas bodo prijetno nasitile in vam dolgo dajale potrebno energijo. Ta živila naj bodo v središču vseh vaših glavnih obrokov, uživajte jih dokler niste prijetno siti. Tudi če se jih kdaj prenajeste, ne skrbite! Boste pač dlje časa siti oziroma se bo presežek energije pretvoril v glikogenske zaloge v vaših mišicah ali pa se bodo dodatne kalorije pretvorile v toploto.***Pri tem bodite pozorni: nekateri ljudje – še posebej tisti, ki imajo težave z ledvicami, težje prebavijo stročnice, ki imajo v sebi več beljakovin, zato jih raje uporabljajte kot popestritev vaših jedi (največ eno skodelico na dan). Prav tako je dandanes iz različnih razlogov vse več ljudi občutljivih na gluten. Če spadate v to skupino se enostavno izognite pšeničnim izdelkom.***

Privošči si nas z veliko žlico

To je vse?!

Zanimivo, kajne, da sem vam tako prikrite skrivnosti hujšanja in dobrega zdravja razkrila v nekaj stavkih. Sedaj se zagotovo sprašujete, zakaj tega niste vedeli že prej in zakaj tega ne počnejo vsi. Prihranili bi ogromno denarja, pa tudi zdravja.

Zakaj tega ne poskusijo vsi? No, to je pa že druga pesem. Ker imam to zgodbo kot prikladno na voljo doma, vam jo bom v kratkem delila iz prve roke. Naročite se na novice, da je ne zamudite.

Sporočilo za domov

Gojenje živali in izkoriščanje njihovih izločkov za lastne prehrambne potrebe krši ne le njihovih pravic, temveč tudi človeške.

Vem, da vsi ne boste preizkusili tega načina prehranjevanja. Vem, da bo ta blog dvignil kar nekaj prahu ali nekatere ljudi celo užalili (mama me je ob branju mojih blogov opozorila, da se ji zdijo preveč radikalni). Češ, kaj napadam njihove navade in hrano, ki se jo je “že od nekdaj”. Mojih besed ne smete vzeti preveč osebno. Določena živila tako strogo odsvetujem ne le, ker želim dobro vam, ampak tudi sebi in vašim potomcem.

Gojenje živali in izkoriščanje njihovih izločkov za lastne prehrambne potrebe krši ne le njihovih pravic, temveč tudi človeške.

Smrad, ki veje iz hlevov, onesnaževanje, ki ga povzroči velika količina živali in kriki, ki jih živali izustijo, preden grejo na svoje zadnje popotovanje, prizadenejo tudi mene. Ljudje, ki živijo blizu klavnic in hlevov trpijo podobno kot vojaki na bojiščih, le da morajo to doživljati neprostovoljno. Vohajo, slišijo in občutijo smrt ter prenašajo mrčes, ki se naseli blizu živali. Segrevanje ozračja, ki že vrsto let nastaja kot posledica zadrževanja plinov v ozračju (za kar je v veliki meri zaslužna živinoreja), občutimo vsi.

Zato odločitev o tem, kaj boste jedli, že dolgo ni samo osebna izbira. Ta odločitev priča tudi o tem, koliko vam je mar za svojo družino, koliko vam je mar za druge ljudi in za generacije, ki bodo prišle za vami.

 

Med vojnami sem nahranil tvoje pradedke in babice, zato sem tvoj zaveznik, ne sovražnik.

Ko boste začeli na prehrano gledati široko, ko boste s prehranskimi odločitvami spoštovali tudi naravo in druge prebivalce v njej (rastline, živali, neživo naravo), boste nagrajeni z vitkim telesom, ostrim umom in plodnostjo.

Ne grajajte »Boga«, če vam ne da tistega, kar hočete, če sami s svojim vedenjem niste pripravljeni narediti ničesar za svet, ki ga je ustvaril.

Zame so bili živalski in industrijsko predelani izdelki majhna »žrtev« v primerjavi z nagrado, ki sem jo dobila v zameno. Danes imam fantastično prebavo, vitko telo (preverite s tem, da mi sledite prek Facebook-a ali Instagrama) in bolj trdno zdravje, nimam bolečin pri mesečnem perilu, ki so bile prej stalnica, in še in še.

Če je za vas ta prispevek imel vsaj malo smisla, vas vabim, da si zastavite 21 dnevni izziv in preizkusite trditve, navedene zgoraj. Ne skrbite, zaradi 21 dni brez jajc in mesa zagotovo ne boste umrli. Še več, prepričana sem, da boste nad rezultati prijetno presenečeni.

V kolikor vas takšen izziv zanima in bi se mu resno želeli pridružiti, vam na Facebooku nudimo posebno skupino, ki je namenjena temu, da je ta prehod za vas karseda lahek. Če želite na izzivu sodelovati, me kontaktirajte preko spletne strani. Izziv je brezplačen.

Če si želite moje osebne pomoči, ki vam jo lahko nudim kot prehranska svetovalka, se lahko prijavite na moje prehransko svetovanje za posameznike ali na skupinsko prehransko svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Če imate podjetje in si želite, da bi bili vaši zaposleni bolj zdravi in vitalni, pa lahko svoje podjetje prijavite na moje prehransko izobraževanje za podjetja.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo še bolj nataančno pogledali, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite.

Vsem ostalim, ki tega ne boste storili, se vseeno zahvaljujem, da ste zdržali do konca prispevka. Vem, da je za nekatere misel na to, da bi se odrekli živilom, ki jih jeste vsak dan, večkrat na dan, ekstremna. Ni problema, veliko pomeni že to, da se zanimate za svoje zdravje in da ste pripravljeni do konca prebrati besedilo, ki govori proti vsem vašim vrednotam in prepričanjem.

Že samo zaradi tega vas izjemno spoštujem in si želim, da se na stran še kdaj vrnete in tudi zapišete, kaj o vsem skupaj mislite. 

Nasvidenje, do naslednjič!

PRIJAVI SE ZA DOSTOP DO TEČAJEV IN OSTALIH VSEBIN.

Vsebine blagovne znamke Lucky Shelly spadajo pod društvo Ena Pot in jih varuje Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Do vsebine lahko dostopajo vsi člani kluba Lucky Shelly, ki se odločijo, da bodo s srcem in prostovoljno donacijo podprli delovanje neprofitnega društva. S prostovoljno donacijo imajo doniranci možnost, da dobijo izbrane vsebine brezplačno.

Društvo na podlagi Ustave Republike Slovenije (URS) prepoveduje, da državni organi in njegovi zaposleni dostopajo do vsebin društva.

Pozabljeno geslo?

Še nimaš računa?