Resnična cena »keto« diet – vaše zdravje – 2. del

meso

Predstavljajte si, da ste v restavraciji. Natakar pride do vas in vas vpraša, kaj boste jedli? Vi ga vprašate: “Ja, kaj pa imate?” Potem vam začne naštevati: Danes imamo na meniju specialiteto: Zrezek, da te kap, na voljo je tudi Piščanec na impotentni način, izbirate lahko med različnimi predjedmi iz Rakavega menija, navdušile pa vas bodo tudi Multiplosklerozne palačinke ali pa Diabetični sufle.

Vse te jedi so brez agentov za izločanje, tako da ne skrbite. Po naših obrokih ste lahko mirni, saj bo vaša straniščna školjka verjetno ostala čista kar dva dni, morda vam bo po njih slabo, veliko pa vas bo tudi uspešno znižalo apetit.

Smešno?

Meni ne.

Žal se danes veliko ljudi, ki si želi (hitro) shujšati, odloča prav za take menije.

Morda je krivec to, da jim natakarji in njihovi prehranski svetovalci ne povedo, kakšna bo cena, ki jo bodo morali plačati za tistih nekaj kilogramov, ki jih želijo izgubiti.

Po drugi strani pa verjetno ti svetovalci in zagovorniki prav tako ne razumejo posledic in svojim dietam sledijo navkljub vsem gnojnim ranam, o katerih spregovorijo šele ljudje, ki so take diete opustili. 

In teh ni malo. Seveda se najdejo tudi ljudje, ki na stare tire pridejo iz domnevno zdravih načinov hranjenja (tudi iz veganstva – o razlogih za to bom pisala kdaj drugič, ne pozabite se prijaviti na novice), ki so to počeli narobe ali pa so enostavno želeli rezultate čez noč in šli v ekstreme.

Poanta je v tem, da so diete z nizkim vnosom OH in visokim vnosom maščob oz. beljakovin nevarne vašemu dolgoročnemu zdravju.

Ker na spletu mrgoli oglasov za te diete, odločno premalo pa je opozoril (ali pa ta le niso tako popularna), sem se odločila, da svoja opozorila navedem tudi jaz. (Med tekstom bom navedla čim več literature, na koncu besedila pa bom tudi navedla povezave do predavanj in knjig, ki obravnavajo to tematiko, da boste lahko sami preverili njihovo verodostojnost).

Četudi ima vaš trener vidne trebušne mišice, to še ne pomeni, da ima vedno prav

Kritike diete ne vzemite osebno

Če ste morda eden tistih, ki ste se lotili ene od danes (preveč) popularnih diet z malo ogljikovimi hidrati, se vam že vnaprej opravičujem.

Zakaj?

Ker bom vašo dieto oklicala za trapasto in nevedno . To ne pomeni, da ste takšni vi. Ste le eden od mnogih ljudi, ki so v poplavi ničvrednih informacij o hujšanju pograbil tisto, ki je najglasnejša.

Razumem vas, saj sem tudi sama v preteklosti nasedla na marsikateri trik. K sreči sem kmalu prišla do denarno in ideološko neobremenjenih informacij, zato sem lahko zgradila lepo telo, ki pa je obenem tudi zdravo in usklajeno s človeško etično naravnanostjo in telesnim ustrojem.

Trditve o vplivih diet z malo ogljikovimi hidrati na zdravstveno stanje so osnovane na samostojnem dolgoletnem preučevanja vplivov prehrane na človeško telo skozi relevantno literaturo in delo z ljudmi.

Kar pa je najpomembneje, dieto komentiram tudi na osnovi tega, da po svetu pač ne hodim z zaprtimi očmi.

Zadnjič sem že pisala o demografsko-zgodovinskih razlogih, ki govorijo proti tem dietam. Danes se bomo lotili tistega razloga, ki vam je verjetno najpomembnejši – zdravje.

Glavni argument vseh omenjenih diet – izguba telesne teže

Debelost nas moti, saj je odraz tega, da je s telesom nekaj narobe. A četudi je debelost znak nezdravja, je pomembno, da obenem razumete, da vitkost oziroma hujšanje še nista dokaz o tem, da se telo zdravi oziroma je zdravo (link blog)!

Ponazorimo to s primerom, ki ga navaja ugledni ameriški raziskovalec prehrane (kemik) T. Collin Campbell (2014, 20):

Zamislite si, da je trava na vašem vrtu porjavela. To vam seveda ni všeč, saj bi si želeli travo, ki je videti zdravo – torej zeleno . Predstavljajte si, da v tistem trenutku, ko si ogledujete svojo grdo travo, pride mimo nekdo, ki ima zeleno barvo. Ta oseba vam obljubi, da bo travo naredil zeleno s tem, da jo bo pobarval. Vsi ljudje, ki se količkaj spoznajo na rastline, bi se takemu predlogu smejali, saj vendar vedo, da barva dolgotrajno ne bo pripomogla k trajni zelenosti trave. Travo lahko trajno spremenimo v zeleno barvo le s tem, da jo pozdravimo: Z ustreznimi ukrepi pri zemlji – odstranitev plevela, prekopavanje, gnojenje, odstranitev škodljivcev, primernim zalivanjem ipd.. Rjava trava je le simptom tega, da je z njo nekaj narobe. Da bi ozelenela, je treba travo bodisi bolj zalivati ali zanjo skrbeti kako drugače. Zato bi najbrž zavijali z očmi in se smejali človeku, ki bi predlagal tako absurdno stvar, kot je barvanje trave.

Diete z malo OH odstranjujejo simptom, ne pa vzroka

Samo dejstvo, da od neke diete shujšate, vam še ne zagotavlja, da je to zdravo

Zakaj se potem ne smejimo osebi, ki nam predlaga dieto z malo ogljikovimi hidrati?

Ponavadi zato, ker ne razumemo, ali pa ne želimo dobro razumeti delovanja človeškega telesa.

Diete z malo ogljikovimi hidrati namreč počnejo prav to: Začasno odstranijo debelost, ne pa tudi glavnega vzroka zanjo.

Prav zaradi tega se debelost zelo pogosto vrne, zdravstvene težave pa velikokrat ne le ostanejo, temveč se pogosto tudi poglobijo.

Razumeti morate, da lahko človeka shujšamo na zelo veliko načinov. Lahko ga izpostavimo kemo terapiji, ga izstradamo, mu odrežemo del želodca (kar je danes popularno) ali pa mu kar zašijemo usta. Verjetno obstaja še kakšna brutalna različica, upam pa tudi, da ste dovolj pametni, da po njih ne boste posegali.

Ljudje se žal ne zavedajo, da je večina diet le poceni trikov tistih, ki tržijo svoje knjige.

Nadalje zaradi tega, ker so njihove diete zahtevne in nezadostne iz vidika številnih hranil, dobro živijo tudi od trženja posebnih izdelkov in prehranskih dopolnil. Veliko LCHF gurujev in zagovornikov keto diet trdi, da nizkomaščobne diete niso praktične, saj so po njih ljudje ves čas lačni in morajo ves čas jesti ter omejevati količine hrane.

Težava je v tem, da za njihove pojme nizko maščobna dieta predstavlja prehrano, ki vključuje jajčne beljake in piščančja prsa in po možnosti posneto mleko.

O problematiki takega poimenovanja sem pisala že v preteklem blogu, ki ga vam priporočam v branje, da boste v globino razumeli problematiko diet z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.

Če rjavo travo prebarvate v zeleno, s tem niste pozdravili trave

Metode diet: Restrikcija vnosa kalorij in OH ali ketoza

Obstajata dva tipa diet z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov.

V prvi tip spadajo diete, ki temeljijo na ketozi in načeloma ne omejujejo količine hrane.

Drugi tip diet so samo diete, ki omejujejo porcije in količine ogljikovih hidratov ter kalorični vnos hrane.

Danes se bomo posebej posvetili ketozi kot načinu doseganja »bajnih« rezultatov, ki jih na socialnih omrežjih propagirajo Ketovci (tako poimenujem zagovornike in sledilce keto diet). Prihodnjič se bomo dotaknili tistih diet, ki omejujejo vnos ogljikovih hidratov ter določajo različna pravila glede vnašanja hrane. Zakaj se bomo najprej posvetili dieti, ki temelji na ketozi?

Ta dieta ima najbolj drastične rezultate, hkrati pa tudi dolgoročno najslabše posledice za zdravje. Prav zato se mi zdi pomembno, da ste s temi implikacijami seznanjeni, še preden se podate na pot metanja masla v jutranjo kavo in uživanja ocvirkov in jajc za zajtrk.

Ketonska oz. LCHF dieta na kratko

Na ketonski dieti lahko jeste meso, ribe, jajca, polnomastne mlečne izdelke in zelenjavo, ki raste nad tlemi (bučke, šparglje, cvetačo, gobe ipd.) ter naravne maščobe (kot so denimo maslo, hladno stiskana olja, oreščki) ter manj sladko sadje (jagodičevje). Ukiniti oziroma minimizirati morate sladkor v vseh pojavnih oblikah (namizni sladkor), tudi naravnih (škrobna živila, sadje).

Ketonska dieta to od vas zahteva zato, ker temelji na predpostavki, da so ljudje v preteklosti, ko je vladalo pomanjkanje hrane, večino časa preživeli v stanju ketoze in da sladkor ni bil tako lahko dostopen kot danes.

Ketonska oz. LCHF dieta na kratko

Na ketonski dieti lahko jeste meso, ribe, jajca, polnomastne mlečne izdelke in zelenjavo, ki raste nad tlemi (bučke, šparglje, cvetačo, gobe ipd.) ter naravne maščobe (kot so denimo maslo, hladno stiskana olja, oreščki) ter manj sladko sadje (jagodičevje). Ukiniti oziroma minimizirati morate sladkor v vseh pojavnih oblikah (namizni sladkor), tudi naravnih (škrobna živila, sadje).

Ketonska dieta to od vas zahteva zato, ker temelji na predpostavki, da so ljudje v preteklosti, ko je vladalo pomanjkanje hrane, večino časa preživeli v stanju ketoze in da sladkor ni bil tako lahko dostopen kot danes.

Ketoza – osnove

Ketoza je stanje telesa, ko telo zato, da se lahko energijsko vzdržuje (da vaši organi sploh delujejo), za energijo porablja maščobo iz hrane in maščobnih zalog iz telesa. Tega telo v današnjih časih po navadi ne počne…

V trenutku, ko mu namreč damo prehrano, ki bazira na ogljikovih hidratih (sadje, zelenjava, stročnice, gomolji, sladkor), bo telo za energijo začelo izkoriščati njih.

Ketovci (ta beseda mi je res všeč) stanje ketoze preprosto dosežejo na način, da ne jedo živil, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Na ta način telo prisilijo v to, da namesto priljubljenega goriva (sladkorjev), začne za energijo porabljati maščobo.

Po domače povedano, jedo le zelenjavo, ki jo moraš pojesti na kile, pa od nje še vedno nisi sit (brokoli, špinača, cvetača, bučke ipd.), zraven pa potem uživajo neomejene količine maščob in omejeno količino beljakovin.

Ketoza – prevladujoče metabolno stanje praljudi?

Preden se podučimo o tem, kako ketoza spremeni delovanje telesa, premislimo najprej o smislu keto trditev.

Svoje diete temeljijo na predpostavki, da so ljudje pred 10.000 in več leti večinoma stradali, kadar pa niso, pa so jedli meso in zelenjavo ter jagodičevje in oreščke – vse, kar se je dalo nabrati (so bili za nabiranje sadja ali izkopavanje gomoljev preveč nesposobni?).

Najbrž je prikladno navajati take domneve, medtem ko ljudi iz prazgodovine, ki bi nam lulali na paličico in dokazali, da so v njihovem urinu ketoni, seveda ni med nami?

Kot sem jasno razložila že v zadnjem blogu, ketovci nimajo niti dokazov, da so ljudje resnično jedli toliko mesa.

Pravzaprav v to arheologi danes močno dvomijo (od 35. Minute dalje) zaradi sprememb v metabolizmu telesa, ki se ob taki prehrani zgodijo ter predvsem zaradi dokazov o tem, da so praljudje imeli na zobeh granule škroba!

Prav tako so izotopske analize ostankov nekaterih dobro ohranjenih neandertalcev (video od 32. Minute dalje) pokazale, da so se ti ljudje pretežno uživali rastlinsko škrobno prehrano.

Človeku sladkor (tudi v naravnih oblikah) predvsem škodi?

Že jezik nam pove, katero gorivo ima naše telo najraje

Potem pa je tu še drugi argument, ki trdi, da ljudje nismo uživali toliko sladkorja in da ni smiselno, da bi ga uživali, kolikor ga uživamo.

Okej, domneva. Sedaj imam vprašanje za vas. Se morda spomnite lekcije iz anatomije iz osnovne šole, ko ste se učili o jeziku in okušalnih centrih na njem?

Se še spomnite, katere okuse lahko zaznavate na sprednjem, največjem in najbolj izpostavljenem predelu jezika? Naj vam pomagam, naše brbončice na konici jezika zaznavajo okuse, ki so sladki in slani (mimogrede, pred kratkim so odkrili, da imamo na tem delu jezika tudi posebne senzorje za sladkorje v obliki škroba). 

Kaj to pomeni? Nas je narava naredila izrazite iskalce sladkega in slanega (naravno so to sadje in stvari, ki rastejo v zemlji kot denimo gomolji, ki iz zemlje potegnejo različne minerale, med drugim tudi sol).

Je to storila zato, da se norčuje iz nas in nas dela debele od sadja in krompirja? Ponovno, dvomim.

Človeška evolucija se je odvijala več milijonov let, ketogene diete, ki omejujejo sladkorje, pa so se pojavile šele v zadnjih milijoninkah človeškega razvoja.

Zato bom nekomu, ki mi naslednjič omeni ketogeno dieto, preprosto pokazala jezik … In mu seveda povedala zgodbo za njim.

Delovanje telesa ko ni v ketozi

Sedaj ko razumete, da smo ljudje vsaj po ustnem ustroju, ki je naš prvi stik s hrano in zunanjim okoljem, primarno iskalci sladkosti, boste lažje razumeli nadaljnjo razlago delovanja našega telesa.

Upam, da mi sedaj zaupate, da telo potrebuje oziroma vsaj išče sladkor, ker je glavno in lahko dostopno gorivo za naše telo.

Sladkor si predstavljajte kot majhna, lepo narezana drva, ki v peči lepo gorijo.

Ko sladkor damo v svoje telo (peč), ga inzulin takoj po obroku prenese v celice, celice pa ga pretvorijo v energijo za delovanje vaših vitalnih organov (20 % vse dnevno vnesene energije iz ogljikovih hidratov porabijo možgani).

O sladkorju in njegovi (zelo pretirani) demonizaciji bomo dodatno govorili prihodnjič, zato se vsekakor prijavite na naše novice.

Maščoba je nekaj drugega, še posebej, če je prosto prisotna v hrani (ni zapakirana v vlaknine).

Maščobo telo dojema kot velika, še neobdelana drva za zalogo. Zato maščobo, ko jo zaužijete v večjih količinah kot so nujno potrebne za delovanje celic in za topnost vitaminov, telo pospravi v maščobne zaloge.

Ja, prav ste slišali: Maščobo iz hrane v normalnih pogojih telo zelo enostavno pretvori v maščobo v telesu. 

Ketoza – Bednih 10 posledic

Torej, ketovci so se (verjetno, ker imajo tako radi svoja jajca) odločili, da celoten človeški ustroj obrnejo na glavo. Telo prisilijo, da velika drva pretvori v majhna in da iz skladovnice (maščobnih zalog) izvleče stara naložena drva in začne za energijo uporabljati njih, kar pa je za telo naporno in kot bomo videli, dolgoročno tudi zelo škodljivo.

Ker ima »keto« dieta toliko negativnih dolgoročnih učinkov na telo, sem le te razdelila na 10 najbolj vidnih. Danes bom opisala zgolj 5 najbolj »urgentnih«, z ostalimi pa bomo nadaljevali v naslednji seriji razgaljanja trenda, ki mi jaz pravim kar »Keto norija«.

Ketonska oz. LCHF dieta na kratko

Torej, ketovci so se (verjetno, ker imajo tako radi svoja jajca) odločili, da celoten človeški ustroj obrnejo na glavo. Telo prisilijo, da velika drva pretvori v majhna in da iz skladovnice (maščobnih zalog) izvleče stara naložena drva in začne za energijo uporabljati njih, kar pa je za telo naporno in kot bomo videli, dolgoročno tudi zelo škodljivo.

Ker ima »keto« dieta toliko negativnih dolgoročnih učinkov na telo, sem le te razdelila na 10 najbolj vidnih. Danes bom opisala zgolj 5 najbolj »urgentnih«, z ostalimi pa bomo nadaljevali v naslednji seriji razgaljanja trenda, ki mi jaz pravim kar »Keto norija«.

Beda št. 1 – izguba prvih kg samo na račun glikogena in vode

Uspehov na keto dieti se ne veselite prehitro – velikokrat so le “kvazi” rezultati

Torej, poglejmo najprej, kako svoje telo spravite v ketozo. Za to boste potrebovali približno 3 dni odpovedi ogljikovim hidratom. Telo namreč lahko v sebi lahko shrani manjšo vrečo nasekanih drv (sladkorjev) v obliki glikogena. Ta se shrani v mišicah in jetrih in porablja približno 3 dni. Šele ko te zaloge skopnijo, vaše telo preide v ketozo. Prvi neprijeten učinek vseh diet z nizkim vnosom OH je v tem, da na začetku z njimi sploh ne izgubite maščobe. V resnici porabite le nakopičene zaužite sladkorje v obliki glikogena.

Glikogen se v telesu veže v mišice in jetra s pomočjo vode. Na vsak gram glikogena je v telesu shranjenega še 2.7 grama vode. Povprečno telo lahko v telesu shrani 300 g glikogena, kar pomeni še dodatnih 810 g vode. Ko vaše telo torej izčrpa glikogen iz mišic in jeter, vi praktično čez noč izgubite kilogram ali več vode (Mcdougall 2004). To pomeni, da niste izgubili niti grama maščobe, uspeli ste le kvalitetno izprazniti glavne zaloge energije v telesu. To pa še ni vse.

Beda št. 2 – »poseben« vonj telesa in ust.

Naše telo sicer konstantno kuri maščobo, tudi ob zadostnem vnosu ogljikovih hidratov.

Ko pa ga prisilimo v ketozo in mu vzamemo njegovo primarno gorivo, se mora zateči k povsem novi metabolni poti. Energijo za preživetje mora ustvariti le iz maščobe, kar je zanj precej zahtevno.

Telo ob presnovi maščob za energijo ustvari aceton in ketone (kisla telesa, s pomočjo katerih se obdrži pri življenju). Aceton hlapi v pljuča in se ga lahko zavoha v izdihanem zraku, zato privržencem visoko maščobnih diet grdo smrdi iz ust po acetonu.

To sicer ravno ni najboljša reklama, ampak hej, vse za hujšanje! Malo ustne vodice, pa bo?

Preostali ketoni se izločijo skozi urin, saj mora telo nevtralizirati njihovo kislost s pomočjo ledvic in vode ter jih izloči skozi urin.

Privrženci keto diet so znani po tem, da mrzlično lulajo na paličico in ugotavljajo, če je njihov urin dovolj kisel (ima dovolj ketonov), da zagotovijo, da so v ketozi.

Beda št. 3 – še večja izguba vode zaradi diuretičnih učinkov diete

V prvem tednu boste na keto dieti lahko igubili skoraj 5 kilogramov – žal bo večino tega voda

Če v enem dnevu izgubite 2 kilograma, to matematično ne more biti samo maščoba

Vsi ljudje vedo, da je naše telo v več kot 50 % sestavljeno iz vode.

Telo želi nevtralizirati kisla telesa, ki nastanejo ob pretvorbi maščob v aceton in ketone, saj teži k nevtralnemu oziroma rahlo bazičnemu stanju.

To naredi tako, da uporabi vodo iz telesa, ter se ketonov znebi z urinom. V prevodu to pomeni, da poleg prej omenjene vode, ki je bila vezana na glikogen, sedaj izgubite še vodo, ki se jo je porabilo za nevtralizacijo kislih ketonov. V tem procesu lahko izgubite še dodatne skoraj 4 litre vode v prvem tednu. 

Skupaj je to že 5 kilogramov.

Boste z dieto nadaljevali četudi ste žejni, morda celo omotični in imate zaradi dehidracije mišične krče in glavobol?

Seveda, dieta deluje. Izgubljate kilograme!

Seveda, ne izgubljate pa še maščob (oziroma izgubljate vodo in maščobe). Keto dieta torej ne dela čudežev, in topi le vaše maščobe, temveč vas tudi učinkovito dehidrira.

Pravzaprav je praktično nemogoče izgubiti 5 kilogramov čist maščobe v enem samem tednu.

5 kilogramov telesne maščobe predstavlja približno 39.000 kcal. Tega pač ne morete porabiti v enem tednu saj na dan potrošite nekje med 1500 in 3000 kcal odvisno od vaše telesne sestave in aktivnosti.

Realistično ste lahko glede na to, da kilogram telesne maščobe vsebuje kar 7800 kcal (telesna maščoba ima manj maščobe kot čista maščoba – tu so še beljakovine in nekaj malega vode), srečni, če na tedenski ravni izgubite približno pol kilograma maščobnega (557 kalorij iz maščobnega tkiva na dan) tkiva oziroma največ enega.

Vse ostalo je lari fari.

Beda št. 4 – pomanjkanje volje po kardiovaskularni telesni aktivnosti

Ko telo končno porabi svoje zaloge glikogena, je pripravljeno, da se pri življenju ohrani z maščobami.

Ta postopek ni enostaven, saj pri procesu pretvorbe maščob v ketone (kisla telesa), telo porabi kar 30 % energije iz teh maščob samo za namen presnove maščob.

Prav zaradi tega, ker je ta proces za telo tako »drag«, telo stori vse, da bi se v tej fazi stradanja obdržalo pri življenju.

Zato vam telo tudi zatre apetit in zniža presnovo. Cilj mu je porabiti čim manj dragocenih maščobnih zalog. Iz tega istega razloga tudi zniža vašo željo po intenzivni telesni aktivnosti, saj je ta v popolnem nasprotju s hranjenjem energije.

Mimogrede, tovrsten pojav se v naravi pojavi še v enem primeru: Takrat, ko močno zbolimo. Ker se telo želi posvetiti zdravljenju obolelega dela telesa in ne prebavljanju hrane, vam zniža apetit.

Iz tega vidika bi lahko keto dieto, s katero se sami prisilimo v tako stanje, poimenovali kar Bolna dieta.

Ker vam bo keto dieta znižala apetit kot bolezen, jo bom poimenovala kar Bolna dieta

Beda št. 5 – srčno žilne bolezni in impotenca

Ko gre za izgubo telesne teže, ketovci nekako pozabijo, da maščoba, ki jo jedo, še vedno prihaja v njihovo krvožilje in tam povzroča nemir.

Ja, lahko umrete od infarkta tudi s six packom. Pa poglejmo zakaj:

Ko uživamo hrano, ki vsebuje nasičene maščobe, se te skozi prebavni trakt absorbirajo v telo in jih kri prenese po telesu. Velika količina prostih maščob (ki niso v vlakninskem paketu – olja in živalske maščobe) v telesu, povzroči žilam več težav.

Ateroskleroza (poapnenje in otrditev žil) se začne z ranicami, ki povzročijo majhne spremembe v celicah ožilja. Te rane povzročajo nasičene maščobe (ki se nahajajo v živalskih izdelkih, jajcih, mesu, mlečnih izdelkih) in holesterol, ki ju ljudje uživajo s hrano. Poškodbe se lahko zgodijo tudi zaradi drugih dejavnikov (kompleksov antigenov in protitelesc, ki nastajajo iz zaužitih beljakovin, ki preidejo skozi črevesno steno).

Če si boste rano na žili s prehrano povzročili le enkrat, se bo stena vaše arterije pocelila. Če pa se boste ranili dan za dnem, obrok za obrokom, si boste prijedli trajne spremembe. Trajnih sprememb ožilja je v tem primeru več: 

Prva je ta, da vam bodo mišice (stene) žil otrdele. Postopek otrdelosti nastaja prav zaradi ponavljajočih se poškodb, ki se ves čas celijo, zato nastajajo v vaših žilah vedno večje brazgotine. (McDougall 2012: 91).

To je podobno, kakor rast mišic v fitnesu.

Če želite mišico povečati in utrditi, jo morate z vajami najprej malce poškodovati. Ko se mišica zaceli, zraste in otrdi.

Medtem, ko je otrdelost in povečanje mišice pri bicepsu zaželena, si tega vsekakor ne želite pri žili.

Žile morajo biti elastične in prožne, da omogočajo čim boljši in enostavnejši pretok krvi skozi njih. Infarktov pa ne povzroča le postopno zoževanje žil saj telo v primeru postopnega oženja spretno ustvari nove poti za kri.

Infarkt večinoma povzročajo plaki, ki si jih laično lahko predstavljate kot nekakšne žilne mozolje. Plaki v žili nastanejo, ker so brazgotinice, ki nastanejo kot posledica poškodb zaradi prej omenjenih dejavnikov (nasičene maščobe, antigeni in protitelesca iz beljakovin), ves čas v stiku s krvjo.

In ker je ta kri pri uživalcih prehrane z veliko mesa, jajc in mlečnih izdelkov polna holesterola in nasičene maščobe, se ta maščoba nabere v ranjeni steni arterije (McDougall 2012: 92).

Oženje žil in plaki so napoved neprijetnih posledic

Sedaj si zamislite recept za katastrofo. Žile vam že tako otrdijo in se ožijo zaradi brazgotinjenja in celjenja ranic.

Potem se v teh ranah nabere še maščoba iz krvi ter odvečni holesterol, ki smo ga vnesli v telo z živalsko hrano in ga telo ni zmoglo predelati in izločiti skozi iztrebke.

Tako v žilah nastajajo plaki. Na koncu pa morate razumeti še to, da oženje žil s plaki pomeni še eno stvar:

»Povišan krvni pritisk.« Zakaj se pritisk v takšnih žilah poveča?

Obstaja več razlogov ampak eden od njih so vsekakor obolele in zožene žile.

Ste kdaj zalivali vrt s podaljšano zalivalko in vam je nekdo za šalo stopil na cev, da vam je malce ponagajal? Kaj se je zgodilo? Na tistem delu cevi, kamor je prijatelj stopil se je na eni strani nabrala voda in videli ste lahko, kako se je cev strašno napela. Vi pa ste na koncu cevi ostali z ubogim curkom vode, ker je bil na tistem delu poslabšan pretok. 

Od kod pridejo bolečine v prsih in infarkti?

Če prenesemo to situacijo na telo. Ožje žile so kot ožje cevi.

Srce je črpalka, ki poganja kri v vašem telesu in ima podobno funkcijo kot odprta pipa, saj mora poriniti kri naprej in z njo telo oskrbeti z vsemi hranili, ki jih to potrebuje (Mcdoulgall 2012: 161).

Ateroskleroza (trdenje žil) vam bo tako povzročila dve resni težavi:

Če bodo cevi močno zožene, se bo pritisk v njih povečal, hkrati pa bodo nekateri organi (tisti bolj oddaljeni od srca in tisti z ožjimi žilami) slabše oskrbljeni s krvjo (zaradi učinkov stisnjene »cevi«).

Veste kateri organi so prepredeni z najtanjšimi žilicami? Dragi fantje, zaradi visoko maščobne »moške« prehrane, boste zadostne in kakovostne oskrbe s krvjo hitro oropali svoja 2 najmočnejša aduta za uspešno dvorjenje ženskam. Če imate radi ženske, ki cenijo kakovostno nabrekel spolni ud, vam bodo otrdele in zožane žile preprečile njegovo otrdelost, kar je dokazal tudi pregled moškega na ketogeni dieti.

Če se cev zoža, se pritisk tekočine, ki vanjo priteka, poveča

"moška" hrana ni dobra za "moško orodje"

Prav tako bo ateroskleroza odvrnila ženske, ki so jim všeč inteligentni in razmišljujoči moški, saj se s tankimi žilami oskrbujejo tudi možgani.

Še vedno menite, da je »moško« jesti slanino?

No, ateroskleroza vam bo v enem primeru celo pomagala. Četudi boste namreč z zmanjšanjem miselne in seksualne zmožnosti izgubili velik delež žensk, ki so vam všeč, se bo z žilnim obolenjem povečal obseg žensk, ki so vam privlačne….

Ker so s tankimi žilicami oskrbljene tudi oči, se bo z napredovalo aterosklerozo poslabšal vaš vid.

Eno pivo in zrezek na dan bosta dovolj, da ujamete kakšno, ki bo sprejela vse vaše hibe (po možnosti takšno, ki prav tako rada je zrezke).

Ateroskleroza ima žal še eno, bolj fatalno posledico. Ker žile zaradi brazgotinjenja postajajo vse bolj trde, zaradi plakov pa tudi bolj ozke, velik pritisk krvi predstavlja veliko nevarnost, da se stena vaše žile pretrga.

Tako nastaja veliko možganskih kapi, srčni infarkti pa so posledica poka plakov. Ko plak poči, se maščoba izstreli iz njega (podobno kot pri mozolju, ki ga stisnete) in v trenutku zamaši žilo, po kateri bi morala teči kri.

Verjetno morata biti takšna smrt oziroma napad precej grozljiva. Še bolj grozno pa je to, da ljudje v imenu hujšanja hodimo na diete, kjer si možnosti za vse omenjene zaplete povzročimo sami. Pri tem pa celo menimo, da za svoje telo delamo nekaj dobrega.

Ste vedeli, da lahko “moška” hrana škoduje vaši “moškosti”?

Sporočilo za domov – ni še konec, o ne!

Resnično sem nameravala vse negativne učinke in laži keto diet strniti v en blog.

Žal sem med študijem in pisanjem ugotovila, da so zavajanja ljudi enostavno preobsežna, da bi napisala en blog, skozi katerega se boste dejansko lahko prebili. Vsi ljudje pač niso tako obsedeni z branjem tako kot jaz.

Zato vas bom do naslednjega tedna pustila, da te informacije dodobra prežvečite in premislite, ter resnično uporabite svojo glavo in intuicijo, ko vam bo nekdo predlagal dieto, ki izključuje čudovito barvito sadje in božanski krompir, vključuje pa kup grenkega olja, živalskih trupel in njihovih izločkov.

Vsekakor se prijavite na novice, če si želite izvedeti drugo polovico keto zavajanj, ki vas dobesedno lahko spravijo v prerani grob ali vam okvarijo možgane.

Do takrat lahko na Instagramu in Facebooku spremljate moje objave in obroke, ki ne bodo ogrožali vašega srca in vitalnih delov telesa.

Vabljeni ste tudi, da se pridružite 21 dnevnemu škrobnemu izzivu, ter začnete jesti hrano, ki jo imate radi in jo ima rado tudi vaše telo.

In ja, tudi po tej hrani boste izgubljali kilograme, k sreči pa to ne bo voda, temveč tista maščoba, ki se je želite znebiti.

Če si želite moje osebne pomoči, ki vam jo lahko nudim kot prehranska svetovalka, se lahko prijavite na moje prehransko svetovanje za posameznike ali na skupinsko prehransko svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Če imate podjetje in si želite, da bi bili vaši zaposleni bolj zdravi in vitalni, pa lahko svoje podjetje prijavite na moje prehransko izobraževanje za podjetja.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo še bolj nataančno pogledali, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite.

Do naslednjič! 

Viri in literatura:

  1. Greger, Michael. Atkins exposed. 2004. Povezava: http://www.atkinsexposed.org/index.html
  2. CARTA. Evolution of human nutrition – conference. Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=Y92iIeN46GM
  3. McDougall, John. 2012. Izzivalno drugo mnenje. Sitis. Maribor.
  4. McDougall, John . 2004 Newsletter. https://www.drmcdougall.com/misc/2004nl/apr/PDFMc040400NL.pdf
  5. McDougall, John. High Protein Diets. Povezava: https://www.drmcdougall.com/health/education/health-science/featured-articles/articles/high-protein-diets/
  6. Dr. John McDougall, »The Starch Solution«. Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=3N3KDq3jvCE&t=1816s
  7. T. Campbell, Collin. 2014. Prevare diet z malo ogljikovimi hidrati.Sitis. Maribor.

PRIJAVI SE ZA DOSTOP DO TEČAJEV IN OSTALIH VSEBIN.

Vsebine blagovne znamke Lucky Shelly spadajo pod društvo Ena Pot in jih varuje Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Do vsebine lahko dostopajo vsi člani kluba Lucky Shelly, ki se odločijo, da bodo s srcem in prostovoljno donacijo podprli delovanje neprofitnega društva. S prostovoljno donacijo imajo doniranci možnost, da dobijo izbrane vsebine brezplačno.

Društvo na podlagi Ustave Republike Slovenije (URS) prepoveduje, da državni organi in njegovi zaposleni dostopajo do vsebin društva.

Pozabljeno geslo?

Še nimaš računa?