Preoblikovanje telesa – izkušnja osebne trenerke Monike

muscular-beautiful-young-female-flexing-muscles-PHFVCY8

Monika je zelo predana osebna trenerka, dolgoletna vegetarijanka, ki je pred najinim sodelovanjem že uživala praktično povsem rastlinsko prehrano in veliko trenirala. Zato ji tudi ni bilo jasno, kako je mogoče, da se ne more znebiti trdovratnih kilogramov, katerih je imela nekaj preveč, poleg tega pa jo je zelo motilo dejstvo, da se vsake toliko časa naje čipsa, kokic ali pice s sirom.

Po pregledu njenega jedilnika sem hitro opazila, da ima 2 veliki težavi, ki se pogosto pojavljata pri ljudeh, ki se trudijo zdravo jesti.

Prva težava so bili absolutno premajhni obroki in kar je še važneje, premajhen vnos ogljikovih hidratov, druga težava pa je bila uporaba olja in visokomaščobnih rastlinskih živil (semena, orešči, avokado).

Ko imamo ljudje premajhne porcije in zaužijemo premalo ogljikovih hidratov, postanemo lačni in če te lakote ne potešimo dovolj, naše telo začne hrepeneti po mastni hrani – želja po mastni hrani ni odraz tega, da vaše telo potrebuje olje, sir ali mast, temveč je obupan klic telesa po energiji. Ker je maščoba kalorično najbolj koncentrirano hranilo, telo v času stradanja najprej napade hrano, ki ima veliko maščobe, hkrati pa tudi veliko ogljikovih hidratov (na primer čips ali čokolada). Kot sem povedala v svojem videu o olju, je le to problem, saj velika količina maščobe preprečuje, da bi vaše telo dobilo svoj glavni vir energije (glukozo ali fruktozo). To pomeni, da vas takšen obrok ne more zadovoljiti, saj možgani zaradi maščobe ne dobijo signala, da so telesne celice dobile svojo hrano, kar pomeni, da ob taki hrani nikoli niste resnično siti in zadovoljni, temveč se vaši celi dnevi vrtijo okoli hrane.

Podoben učinek dosežete tudi, če pojeste premalo hrane. Ko žival v naravi dobi hrano, bo jedla, dokler ne bo povsem sita. Ne bo kalkulirala, ali naj poje 3 šope trave ali 4. Preprosto bo jedla do trenutka, ko si ne bo več želela jesti.

In tako bi morali jesti tudi mi, če bi pretežno jedli hrano, katere osnovni vir energije so ogljikovi hidrati (plodovi, gomolji, žita, stročnice). Naše telo bi bilo ves čas potešeno, saj presnove ogljikovih hidratov ne bi motile maščobe, hkrati pa bi vseeno imeli energijo za vse dnevne izzive.

Ko si odvzemate hrano, si odvzemate energijo, ko si hrano mastite, telesu preprečujete, da bi do energije dostopalo. Ko si boste nehali to početi, boste zaživeli bolj svobodno in sproščeno in boste čez čas postali vitki in vitalni kot nikdar prej.

Treba je le dolgoročno vztrajati in slediti preprostemu pravilu, da so fokus dnevne energije živila bogata z ogljikovimi hidrati in se znebiti tehtnice, ki ni naša prijateljica ter jo nadomestiti z ogledalom.

Te stvari danes počne Monika, zato ima odlične rezultate, prav tako pa tudi njene stranke.

Kaj vas je privedlo do odločitve, da se odločite za naše prehransko svetovanje. S kakšnimi izzivi ste se soočali pred našim sodelovanjem?

Ko sem spremljala Špeline objave, sem imela kar nekaj “aha momentov” in sem videla, da je njeno znanje nadgradnja mojemu. Na prehrano se kar dobro spoznam, vendar se nisem spuščala tako podrobno, da bi iz jedilnika odstranila še vse maščobe. Veliko sem bila utrujena, boleča menstruacija, non stop podočnjaki in nisem vedela od kje.

Kakšna je bila vaša prehrana pred spremembo? Ste se za takšno prehranjevanje odločili zavestno, ali ste bili tako pač navajeni od doma?

Sama sem se prehranjevala skoraj vegansko, edina stvar, ki sem jo pred našim sodelovanjem uživala, je sir, občasno. Z rastlinsko prehrano, veganstvom, me je seznanil moj oče.

Ste pred našim svetovanjem preizkusili že kakšen drugi pristop k prehrani? Lahko primerjate svoje prehranjevanje, počutje in energijo sedaj in takrat?

Dejansko nisem preveč eksperimentirala pri hrani, saj hrane živalskega izvora nisem uživala. Sem pa uživala veliko maščob, kar sem ugotovila znotraj izobraževanja. Full sem srečna, ker z odstranitvijo olj pri vsakdanjem kuhanju, z zmanjšanjem beljakovinskega vnosa in oreščkov, mi je končno uspelo razbemenit organizem. Počutim se krasno, sem polna energije in tudi podočnjaki so v roku 1 meseca izginili.

Kje ste imeli pri prehodu na celostno rastlinsko prehranjevanje največ težav?

Dejansko mi je kuhanje vzelo največ časa, da mi je uspelo približati okuse kot da je nekaj prirpavljeno na olju, je pa dejansk na vodi…

Kaj vam je pri rastlinskem prehranjevanju najbolj všeč?

To, da skrbim za živali, da zaradi mene nihče ne trpi in seveda, da je moje telo zdravo in polno energije!

Kakšen je videti vaš tipičen dan prehrane?

Dan začnem z sadno bowlo (2-3banane, 2-3 jabolka, in jagodičevje cca 100g), čez 3-4 imam malico ali kosilo. Zvečer jem po potrebi, če sem lačna. Ponavadi nisem.

Kako se počutite na takšni prehrani, kako dolgo že jeste tako in kaj vse se je v tem času pri vas spremenilo?

Celostno rastlinsko se prehranjujem 3 mesece in moje telo se je pričelo drastično spreminjat. Končno se moje oblogice okoli pasu topijo, mišični tonus je izredno viden, počutje je fenomenalno.

Vam na takšni prehrani kaj manjka, kaj pogrešate?

Lušta se mi junk fooda – čipsa…Ampak, ker ga moj partner je, sama ga ne pogrešam niti ne pomislim, da bi si ga kupila.

Kako se je na vašo spremembo prehrane odzvala družba oz. družina?

Svojci so rekli, da sem zmešana, moj partner je komaj čakal, da mi uspe ugotoviti kako to spremembo vnesti v kuhinjo, moj ati pa je šel po mojih stopinjah.

Česa ste se pri prehodu na takšno prehrano najbolj bali?

Kaj bom jedla, ko bom imela napade lakote.

Kaj so bila za vas najbolj zanimiva spoznanja tekom vaše nove prehranske poti?

Najbolj zanimivo je to, da ko telo očisti te hrane, nimaš več luštov po junku, ker ko z prečiščenim telesom poješ nekaj mastnega (čips) ti je ornk slabo in si low energy.

Ste se naučili česa novega?

Veliko. Sploh o delovanju telesa.

Bi ljudem priporočali, da si omislijo prehransko svetovanje. Komu bi to priporočali in zakaj?

Svetovanje bi priporočala VSEM.

Kakšna je vaša izkušnja s prehranskim svetovanjem. Kje vidite največjo prednost intenzivnega prehranskega spremljanja?

Vse v življenju je tako. Ko sprejmemo odločitev in nekoga najamemo, vzamemo stvar resno, četudi smo določene stvari vedeli ali prebrali. Si brez skrbi in dvomov, saj imaš strokovnjaka, ki te vodi. In zaradi tega prideš do svojega cilja.

Kakšni so vaši dolgoročni cilji? Ste s prehrano spremenili še kaj drugega?

Načeloma živim zelo športno aktivno življenje, tako da nisem spremenila nič drugega kot prehrano.

Imate kakšno sporočilo za naše sledilce, kaj kar bi radi posebej poudarili?

Zaupajte informacijam, ki jih prejmete od Špele. Resnično so zlata vredne in vam prihranijo leta in leta branja, raziskovanja in poizkusov. Rezultat zagotovljen.

Če vas zanima, kako so videti obroki, ki ne le vsebujejo dovolj beljakovin, temveč vsebujejo tudi druge pomembne snovi za človeško zdravje, ste vabljeni, da sledite moji Facebook in Instagram strani. Način prehranjevanja, kot ga priporočam pa lahko preizkusite s pridružitvijo Facebook skupini 21 dnevni škrobnati izziv, kjer imate na voljo podporo, recepte in podrobnejše nasvete za brezplačni 21 dnevni izziv. Če si želite moje osebne pomoči, se lahko prijavite na moje osebno svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo pogledali temne plati beljakovin in razkrili še mnoge druge načine, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite!

PRIJAVI SE ZA DOSTOP DO TEČAJEV IN OSTALIH VSEBIN.

Vsebine blagovne znamke Lucky Shelly spadajo pod društvo Ena Pot in jih varuje Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Do vsebine lahko dostopajo vsi člani kluba Lucky Shelly, ki se odločijo, da bodo s srcem in prostovoljno donacijo podprli delovanje neprofitnega društva. S prostovoljno donacijo imajo doniranci možnost, da dobijo izbrane vsebine brezplačno.

Društvo na podlagi Ustave Republike Slovenije (URS) prepoveduje, da državni organi in njegovi zaposleni dostopajo do vsebin društva.

Pozabljeno geslo?

Še nimaš računa?