Hujšanje po porodu ni samoumevno za vse (Intervju z Natašo A.)

nataša po preobrazbi

Hujšanje po porodu je za nekatere mamice mala malica, saj to njihovo telo naredi spontano, oziroma pogosto še preveč intenzivno, druge mamice pa spadajo v kategorijo, kjer nič ne gre dol. V drugo kategorijo je še pred časom spadala tudi Nataša A., ki se nikakor ni mogla znebiti viška kilogramov. K sreči so jo Facebookovi algoritmi in deljene objave pripeljale do mojih blogov, kjer je spoznala, da rešitev zanjo obstaja in to ne v obliki diet, kjer se bo sistematično stradala ali napornih vadb, temveč v obliki spremembe vsebine na krožniku.

Nataši sem pomagala z nekaj koristnimi nasveti, sama pa je bila seveda odgovorna za to, da je v trgovini kupila prave sestavine in jih tudi primerno pripravila in pojedla.

Rezultat je bil mnogo izgubljenih kilogramov in odlično počutje, jaz pa sem čisto nepričakovano dobila vabilo na njeno poroko in bila sem neverjetno počaščena, da je Nataša v svoji obleki izgledala kot manekenka, malce tudi po moji zaslugi:).

Nataša, ko sva se nazadnje videli, je bilo to na tvoji poroki, kjer si bila videti naravnost čudovito. Vitko telo, lepa koža. Vedno pa ni bilo tako, kajne? Pred kakšnima dvema letoma si se namreč obrnila k meni po pomoč, kajti nikakor se nisi mogla znebiti odvečnih kilogramov po porodu, čeprav so ti vsi govorili, da se bo to zgodilo z dojenjem. Kakšna je bila tvoja prehrana preden si začela jesti po konceptu škrobnega izziva?

Nataša pred spremembo prehranskih navad, po porodu

Ja, res je in hvala, Špela 🙂 V nosečnosti sem pridobila 20 kg, ki potem kar niso in niso šli dol, tudi dojenje ni zares pomagalo, mogoče minimalno. Konstantno sem bila lačna (predvsem zaradi dojenje) in ker nisem imela ravno veliko časa ob dojenčku, sem jedla predvsem ‘nekaj na hitro’, kruh s sirom ali namazi, pečena jajca, itd. Moj mož sicer zelo dobro kuha, ampak je takrat uporabljal tudi veliko olja, ki ga je kasneje zmanjšal oz. nekaj časa kuhal čisto brez. 

Kakšni so bili tvoji prvi rezultati, ko si začela uživati celostno rastlinsko prehrano brez dodanega olja?

Kar nisem mogla verjet, kako hitro sem se počutila bolje in kako so se kilogrami kar sami stopili in to brez telovadbe. Ob majhnem otroku je itak zares ne rabiš, ker večino dneva šibaš za njim 🙂 

V prvih treh tednih (v okviru 21 dnevnega škrobnega izziva) sem shujšala 6 kg, potem pa v naslednjih mesecih še 10 kg. Trenutno imam celo manjšo telesno težo, kot sem jo imela preden sem zanosila. 

V prvih treh tednih (v okviru 21 dnevnega škrobnega izziva) sem shujšala 6 kg, potem pa v naslednjih mesecih še 10 kg

Katere “napake” si počela preden sem ti priskočila na pomoč, ki so te ovirale pri rezultatu in bi rada zanje povedala našim bralcem?

Jedla sem precej mastno hrano in veliko kruha, ter spila na hektolitre rastlinskega mleka. Že takrat sem jedla vegetarijansko, s poudarkom na veganski hrani, ampak je bilo vmes veliko procesirane hrane in olj. Ko pa so sinu odkrili alergijo na kravje mleko in jajca, sem čez noč ukinila tudi to dvoje. Ampak preden sem s tvojo pomočjo ugotovila, kaj me zares redi oz. mi ne “pusti” shujšati, je preteklo še kar nekaj časa in olja 😀

preden sem s tvojo pomočjo ugotovila, kaj me zares redi oz. mi ne “pusti” shujašat, je preteklo še kar nekaj časa in olja:D

Nataša po preobrazbi z manj kilogrami, kot jih je imela pred porodom.

Je bila sprememba prehrane zate težka? Si imela občutek, da se čemu odrekaš, da moraš biti lačna?

Pravzaprav ne. Že pred leti sem jedla v dopoldanskem času samo sadje, tako da sem se morala v bistvu samo spet spomniti na to in ker sem s spremembo začela v poletnem času, je bila večino časa na meniju lubenica. Moj mož pravi, da še ni spoznal človeka, ki bi lahko pojedel takšne količine lubenic, mogoče edino ti, Špela 🙂 Odrekanja pa nisem zares čutila, ker sem jedla in še vedno jem stvari, ki jih imam najraje – krompir, riž, testenine, fižol in druge stročnice ter kaše. Najtežja sprememba mi je bila v bistvu hrana brez olj, ker obožujem bučno olje in ga, po pravici povedano, še vedno kdaj uporabim za solato. Naučila pa sem se, kako tudi brez dodanih olj narediti okusne obroke.

 

Kako je na spremembo tvoje prehrane gledala tvoja družina? Se je tvojemu načinu prehrane kdo pridružil in kakšne rezultate imajo oni?

Mož je bil zelo navdušen in je tudi sam večino časa jedel kot jaz. On sicer nikoli ni imel problemov s kilogrami (kar jih pred nosečnostjo tudi sama nisem imela), kvečjem bi mu prav prišel še kakšen kilogram več 🙂 Sprobala je tudi tašča, ki se občasno še drži tega. 

Odkar si naredila spremembo, sta minili že skoraj dve leti! Se je v tem času s tvojim telesom zgodilo še kaj zanimivega? Kakšen poseben napredek, rezultat?

Predvsem to, da imam več energije in se tudi na splošno bolje počutim. Največja razlika pa je pri prebavi, s katero zdaj nimam skoraj nikoli več težav, prej pa sem se borila s konstantnimi zaprtji. 

Imaš tudi sina, starega 2,5 leti. Je sprememba tvoje prehrane vplivala tudi na to, kako hraniš njega? Opaziš kakšno razliko med njim in vrstniki, ki jedo “vse”: živalsko, procesirano, mastno hrano?

Seveda veliko bolj pazim s čim ga hranim. Doma jemo vegasko, v vrtcu pa je tudi meso (jajc in mleka ne sme zaradi alergije), ki ga večinoma sicer ne poje, ker ga ne mara. Obožuje fižol, koruzo in čičeriko in bi lahko cele dneve jedel samo to, tako da ga morava kar malo bremzat 🙂 Je vesel in zdrav fant. Mislim, da se bo razlika s sovrstniki začela opažati v kasnejših letih. 

Največja razlika v počutju je pri prebavi, s katero zdaj nimam skoraj nikoli več težav, prej pa sem se borila s konstantnimi zaprtji.

Nam lahko poveš, kako je videti tvoja prehrana danes - kaj poješ v enem dnevu?

Dopoldne jem večinoma sadje (če je sezonsko in lokalno še toliko bolje), včasih pomešano s kakšnim dobrim rastlinskim jogurtom. Ali pa ovseno kašo z jabolki. 

Za kosilo največkrat rižoto z zelenjavo in gobami, krompir v vseh možnih oblikah, rdeč ali kokosov curry, testenine na vse načine, kaše, domač veganski bolonez, pico itd. 

Za večerjo pa kar ostane od kosila, ali pa kaj kruhastega oz. škrobnatega z zelenjavo. 

Je kaj, kar pri tem načinu prehrane pogrešaš, ti je težko tako jesti?

Ne, večinoma nimam nobenih problemov. In zdaj, ko vem kaj me zares redi (da je to visoko kalorična in maščobna hrana in ne ogljikovi hidrati), si občasno privoščim tudi kaj takega. Pa zelo rada pečem, predvsem torte in peciva, pri katerih pa ne pazim vedno, da so tudi najbolj zdrava, so pa vedno veganska. 

Boš s takšno prehrano nadaljevala še naprej? Zakaj?

Ja, ker menim da je dobra zame, za mojo družino, nenazadnje pa tudi za okolje in živali.

Bi rada v zvezi s prehranskimi spremembami še kaj sporočila našim bralcem, bralkam, mamicam z majhnimi otroci?

To, kar ješ, zelo vpliva, pa ne samo nate, ampak tudi širše, na skupnost in na okolje. Vesela sem, da se razbijajo miti o tem kako ob takšni prehrani nimaš nobene energije, ker to vsekakor ne drži. Če so lahko ob njej preživeli in se tudi borili v areni gladiatorji (iz dokumentarca The game changers), potem bo sigurno zadostila tudi nam. Vsak pa mora sprobat zase in ugotoviti ali mu to ustreza ali ne. Izgubit pa nimate kaj, razen mogoče nekaj kilogramov 😉 😀 

Srečna sem, ko lahko strankam omogočim, da brez stradanja in izčrpavanja pridejo do telesa, v katerem se počutijo lepo, vitalno in zdravo

Če vas zanima, kako so videti obroki, ki pomagajo mamicam do idealne postave, ste vabljeni, da sledite moji Facebook in Instagram strani. Način prehranjevanja, kot ga priporočam pa lahko preizkusite s pridružitvijo Facebook skupini 21 dnevni škrobnati izziv, kjer imate na voljo podporo, recepte in podrobnejše nasvete za brezplačni 21 dnevni izziv. Če si želite moje osebne pomoči, se lahko prijavite na moje osebno svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo pogledali temne plati beljakovin in razkrili še mnoge druge načine, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite!