Crohnova bolezen in Romanova zgodba – s pametnim načrtom prehrane do odličnega celjenja

Crohnova bolezen je huda degenerativna spremeba debelega črevesja, ki nastane zaradi napačnih prehranskih kombinacij, ki onemogočajo optimalno prebavo različnih hranil. Zaradi tega v črevesju pride do neželenega gnitja, fermentacije in povečanega delovanja mikroorganizmov, ki pa žal proizvajajo snovi, ki črevesje ranijo in povzročijo hudo vnetje. Če telo zaradi slabega delovanja endokrinih žlez tega vnetja ne more ustaviti, oziroma če človek bolečine omili z “zdravili”, ki utišajo bolečino, ne odpravijo pa vzroka zanjo, si s tem tlakuje pot v hude degenerativne spremembe črevesnih tkiv. 

Imamo več prehranskih skupin, ki najbolj pripomorejo k degenerativnim spremembam črevesja. Prvi v vrsti so mlečni izdelki drugih živali, ki jih telo zaradi pomanjkanja ustreznih encimov, sirila in ustreznih bakterij, ne more učinkovito prebaviti – telo jih dojema kot tuje snovi in iz tega razloga v črevesju po njihovi zaslugi pride do notranjih krvavitev in težav s prebavo. 

Poleg tega črevesne težave povzročajo tudi različni mesni izdelki, ribe in jajca, ki za svojo prebavo zahtevajo zelo kislo okolje. Kislo okolje je neugodno za encime, ki presnavljajo hrano bogato z ogljikovimi hidrati (gomolji, stročnice, žita), hkrati pa dolgotrajno prebavljanje živil, ki zahtevajo veliko kislin poveča verjetnost, da te kisline poškodujejo posameznikov prebavni trakt. Več o tem, kako mesni izdelki škodijo človeku si poglejte v videu o mesu.

Če se želite preventivno obvarovati pred degenerativnimi spremembami črevesja, pa se morate paziti tudi rastlinskih olj in drugih koncentriranih virov maščob (mast, loj, maslo). Olja onemogočajo normalno prebavo živil, bogatih z ogljikovimi hidrati (žita, stročnice, podzemna zelenjava, buče) in onemogočajo optimalno delovanje inzulina, o čemer si lahko več pogledate v videu o oljih.

Težava je tudi v tem, da ljudje mesne izdelke in olja uživajo skupaj s škrobnimi živili. Žita, stročnice in škrobnata zelenjava za normalno prebavo potrebujejo vodotopne encime, ki razgrajujejo škrob. Te encime imamo ljudje že v ustih in ti encimi najbolje delujejo v bazičnem okolju, kjer ni koncentrirane maščobe in kompleksnih živalskih beljakovin. Če boste škrobnim živilom dodajali visokomaščobna živila (olja in živalske izdelke), se prebavni proces ne bo mogel dobro izvršiti, saj vodotopni encimi zaradi maščobe v začetku ne bodo imeli dostopa do hrane, ki bi jo morali razgraditi. Kasneje se boste znašli v težavah, ker bo kislo okolje, ki je potrebno za predelavo beljakovin, nevtraliziralo bazično okolje za predelavo maščob in ogljikovih hidratov. Povedano po domače: obrok kruha in salame se ne bo normalno prebavil, zato bodo ostanke morali razgraditi mikroorganizmi. Več o pravilnem kombiniranju živil si poglejte v videu.

Vaše črevo bo tako postalo gojišče bakterij, črvov, gliv in plesni, ki bodo poskušali predelati neprebavljene delce hrane. Težava je v tem, da imajo tudi ti mikroorganizmi svojo presnovo (jejo in izločajo) in njihovi kisli izločki v vašem prebavnem traktu niso dobra novica, saj ga bodo poškodovali. Če boste torej jedli napačne obroke, boste z vsakim grižljajem poškodovali svoj prebavni trakt, kar vam bo telo pokazalo z bolečinami pri izločanju, krvjo v blatu, slabostjo, kislino ipd. 

Težava je v tem, da boste verjetno te prve simptome preprosto zadušili s tabletam proti kislini. Ker ne boste odstranili povzročiteljev poškodb, boste še naprej uničevali svoje črevesje, le da ne boste več čutili bolečin in tako bo vaše črevesje postopoma začelo propadati. 

Zakaj vsi ljudje, ki jedo nezdravo hrano, ne dobijo Crohnove bolezni? Zato, ker različna telesa na neustrezno prehrano odreagirajo drugače. Nekateri bodo posledice čutili na črevesju v mladih letih, drugi bodo dobili raka, tretji srčnožilno bolezen, nekateri artritis. Simptome v različnih izraznih oblikah lahko najverjetneje pripišemo genetiki, prepričana pa sem, da sprožilec pritisnemo sami, z neustrezno prehrano. Lahko, da imamo slabe gene, lahko da imamo šibka ledvica in črevesja, a slaba genetika nikoli ne bi smela biti izgovor za to, da se že vnaprej vdamo v svojo “usodo”.

Tako nekako je izgledala tudi Romanova zgodba. Sprva je ob majhnih težavah jemal zdravila, ni pa spremenil prehrane, ko pa je degeneracija njegovega črevesja napredovala do te mere, da zdravila niso več učinkovala, je bil prisiljen raziskati alternativne rešitve. K sreči se je na čaju slučajno zaklepetal z eno od mojih strank, ki mu je svetovala, naj poskusi spremeniti prehrano z mojo pomočjo.

Z Romanom sva v dobrem mesecu uspela njegove simptome drastično zmanjšati, a pot do popolnega okrevanja bo še trajala še nekaj časa, saj dolgotrajno jemanje zdravil in zloraba lastnega telesa pustita posledice.

V nadaljevanju prilagam Romanovo zgodbo o novem načinu prehranjevanja z namenom, da vam pokažem, da je v vaših vilicah veliko večja moč (tako pozitivna kot negativna), kot si večina ljudi predstavlja.

Kaj je o izkušnji z mojim svetovanjem povedal Roman

Prosila bi vas, da kratko opišete svoje izzive s prehrano in zdravjem, ki ste jih imeli preden
ste se odločili za naše svetovanje
Preden sem se odločil za prehransko svetovanje sem bil vse jed, večinoma pa sem užival meso in izdelke iz mesa, kruh, testenine, manjše količine sadja in zelenjave.
Kaj vas je privedlo do odločitve, da se odločite za naše prehransko svetovanje. S kakšnimi izzivi ste se soočali pred našim sodelovanjem?
Glavni vzrok za prehransko svetovanje je bil moje zdravstveno stanje. Sem dolgoletni bolnik s kronično črevesno boleznijo, (Chrohnova bolezen) katere stanje se je v zadnjem času zapletlo in močno poslabšalo. Zavedal sem se, da moram nekaj ukreniti z načinom prehranjevanja, samo osebno nisem imel znanja, da bi se tega lotil sam.
Kakšna je bila vaša prehrana pred spremembo? Ste se za takšno prehranjevanje odločili zavestno, ali ste bili tako pač navajeni od doma?
Pred spremenbo sem se prehranjevali na način, kot se prehranjuje večina ljudi. Obroki so bili sestavljeni po trenutnem navdihu in dostopnosti hrane. Veliko sem pojedel kruha z raznoraznimi namazi, ter dodanimi mesnimi pripravki. Vsakodnevno sem užival tudi veliko sadnih jogurtov, ter ostalih mlečnih izdelkov. Glavni obroki so bili sestavljeni iz večjih količin mesa, riža, krompirja, testenin in manjše količine zelenjavnih prilog oz. solat. Celotno življenje sem se tako prehranjeval tako v mladosti, kot kasneje v krogu svoje družine.

Ste pred našim svetovanjem preizkusili že kakšen drugi pristop k prehrani? Lahko primerjate
svoje prehranjevanje, počutje in energijo sedaj in takrat?

Zaradi bolezni sem poizkusi izločati prehrano, ki naj bi povzrčala črevesna vnetja(mleko in mlečni izdelki,rdeče meso) vendar učinka na samo bolezen nisem dosegel. S pomočjo novih zdravil in pričetkom prehranjevanja po nasvetu Špele Vehar, se je stanje mojega organizma spremenilo. Bolezenske težave so se začele zmanjševati počutje in stanje telesa pa je bilo precej boljše že po nekaj tednih. Danes imam precej več energije, kot prejšnje obdobje. 

Katere informacije pri našem svetovanju so vas najbolj presenetile v smislu, da zanje še
niste slišali, so se pa v praksi izkazale za resnične?

Presenetilo me je predvsem dejstvo, da lahko pojem večje količine sadja in, da to ne bo škodilo stanju mojega telesa, kajti mislil sem, da lahko tudi sadni sladkor povzroča težave. Sedaj pojem res veliko sadja pa težav praktično ni. Tudi rezultati krvnih preiskav so navdušujoči. 

Kje ste imeli pri prehodu na celostno rastlinsko prehranjevanje največ težav?

Največ težav mi je povzročala stalni občutek lakote. Zdelo se mi je, da pojem premalo hrane oziroma, da ne zaužijem tiste hrane, katero naj bi telo najbolj potrebovalo. Ščasoma je ta občutek minil, nasveti in pogovori s Špelo so obrodili sadove. Jedilnik je postal bogatejši in raznovrstnejši tako, da sem s trenutnim prehranjevanjem zelo zadovoljen.
Kaj vam je pri rastlinskem prehranjevanju najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč občutek lahkotnosti, ni več tiščanja v trebuhu, splošno počutje je precej
boljše, pa tudi počitka po kosilu zaradi obilnega obroka več ne potrbujem.

Kakšen je videti vaš tipičen dan prehrane?
Dopoldne uživam samo sadje, najbolj mi odgovarjajo jabolka in banane, pa tudi ostalo sadje,

kosilo in večerja pa sta precej podobna. Velikokrat jem za glavne obroke zelenjavne enolončnice, krompir z zelenjavno prilogo, raznovrstne kaše v katero dodam na različne načine pripravljeno zelenjavo, ali pa kašno sadje. Zaradi same bolezni je več kuhanih obrokov, manj presnih, ampak tudi tu že uvajam spremembe.

Kako se počutite na takšni prehrani, kako dolgo že jeste tako in kaj vse se je v tem času pri vas spremenilo?

Kot sem že omenil, se je moje zdravstveno stanje zelo popravilo. Po dveh mesecih načrtnega prehranjevanja je spremenb precej, prav vse pa so pozitivne. (zdravje, počutje, energija)

Vam na takšni prehrani kaj manjka, kaj pogrešate?
Pri takšni prehrani trenutno prav pogrešam ne veliko, včasih mi zadiši kakšen kos zdravega kruha, priznam, da je pa želja po mesnih izdelkih, sladkarijah in podobnem povsem minila. 

Kako se je na vašo spremembo prehrane odzvala družba oz. družina? 

Družina je moj način prehranjevanja sprejela, večinoma se vsi prehranjujemo z mojo prehrano, če pa ima kdo željo še po kakšnem dodatku ali priboljšku si ga pač postreže. Družba okoli mene me povsem razume, saj vedo s kakšnimi zdravstvenimi težavami sem se boril. 

Česa ste se pri prehodu na takšno prehrano najbolj bali?
Bal sem se, da v organizem ne bom vnesel vseh potrebnih sestavin. Zavedal sem se, da se telo bori z boleznijo, da potrebuje energijo in primerne sestavine zato sem bil nekoliko skeptičen, vendar zaenkrat je vse dobro.

Kaj so bila za vas najbolj zanimiva spoznanja tekom vaše nove prehranske poti?
Spoznanje, da lahko tudi z zdravo prehrano zadvoljim željo po različnih okusih in da se lahko zelo raznovrstno prehranjujem me je najbolj navdušilo.

Ste se naučili česa novega?

Naučil sem se res veliko, bistveno pa je spoznanje, da je pravilna prehrana najboljše zdravilo za veliko tegob in težav, ki nas v življenju obdajajo.

Bi ljudem priporočali, da si omislijo prehransko svetovanje? Komu bi to priporočali in zakaj?
Vsem bi priporočal prehransko svetovanje predvsem pa ljudem z zdravstvenim težavam, prekomerno težo in mladim saj nepravilna prehrana hitro pripelje do težav.

Kakšna je vaša izkušnja s prehranskim svetovanjem. Kje vidite največjo prednost intenzivnega prehranskega spremljanja?

Moja izkušnja je zelo dobra. Prednost intenzivnega spremljanja je v tem, da dobiš sprotna
pojasnila in pravilno usmerjanje v nov način prehranjevanja, ki sloni na izkušnjah in znanju
svetovalke.

Kakšni so vaši dolgoročni cilji? Ste s prehrano spremenili še kaj drugega?
Moj cilj je samo, ostati zdrav! Trenutno sem zelo vesel, da sem uspel telo spraviti v stanje kakršno je trenutno, počutim se dobro in odločen sem, da nadaljujem zastavljeno pot.
Imate kakšno sporočilo za naše sledilce, kaj kar bi radi posebej poudarili?
Na koncu bi poudaril vsem sledilcem:Zdravje je najvišji loto dobitek, vložek v dobitno kombinacijo pa zelo majhen, zato prehranjuje se zdravo, kako pa to izgleda vam bo pa povedala svetovalka Špela Vehar.

Če vas zanima, kako so videti obroki, ki vsebujejo vse pomembne snovi za človeško zdravje, ste vabljeni, da sledite moji Facebook in Instagram strani. Način prehranjevanja, kot ga priporočam pa lahko preizkusite s pridružitvijo Facebook skupini 21 dnevni škrobnati izziv, kjer imate na voljo podporo, recepte in podrobnejše nasvete za brezplačni 21 dnevni izziv. Če si želite moje osebne pomoči, se lahko prijavite na moje osebno svetovanje in spremembe uvedete hitro in korenito.

Prav tako vam bo zagotovo v pomoč tudi moj YouTube kanal, kjer redno objavljam nove poučne vsebine na temo zdravega in srečnega življenja.

V stiku z mano pa lahko seveda ostanete tudi s prijavo na novice, da ne zamudite prihodnjih blogov, kjer bomo pogledali temne plati beljakovin in razkrili še mnoge druge načine, kako boste lahko prišli do telesa in zdravja, ki si ga želite in zaslužite!

PRIJAVI SE ZA DOSTOP DO TEČAJEV IN OSTALIH VSEBIN.

Vsebine blagovne znamke Lucky Shelly spadajo pod društvo Ena Pot in jih varuje Zakon o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Do vsebine lahko dostopajo vsi člani kluba Lucky Shelly, ki se odločijo, da bodo s srcem in prostovoljno donacijo podprli delovanje neprofitnega društva. S prostovoljno donacijo imajo doniranci možnost, da dobijo izbrane vsebine brezplačno.

Društvo na podlagi Ustave Republike Slovenije (URS) prepoveduje, da državni organi in njegovi zaposleni dostopajo do vsebin društva.

Pozabljeno geslo?

Še nimaš računa?